Hoppa till huvudinnehållet

Två värmländska museer får nya statliga pengar: ”Betyder jättemycket för oss”

Publicerad:
Maria Lobell, kulturchef i Kristinehamns kommun, är glad över tillskottet  till Kristinehamns konstmuseum, där konstnären Julia Riordan just färdigställer en väggmålning inför helgens vernissage.
Maria Lobell, kulturchef i Kristinehamns kommun, är glad över tillskottet till Kristinehamns konstmuseum, där konstnären Julia Riordan just färdigställer en väggmålning inför helgens vernissage. Foto: Lena Richardson

Två nya aktörer släpps in i regionens fördelning av statligt kulturstöd.

Kristinehamns konstmuseum och Rackstadmuseet ska nu få statsbidrag på vardera 500 000 kronor per år via regionen.

– Det betyder jättemycket för oss. Dels en penningaresurs, naturligtvis, men också att vi får ett närmare samarbete med de andra stora kulturaktörerna i Värmland, säger Maria Lobell, som är kulturchef i Kristinehamns kommun.

– Vi är jätteglada för det. Det betyder otroligt mycket. Förutom att det blir ett ekonomiskt tillskott får vi också ingå i en regional samverkan. Det är också ett viktigt nätverk och ger oss en dialog i ett större sammanhang, säger Anneli Strömberg, museichef på Rackstadsmuseet.

Anneli Strömberg är chef på Rackstadmuseet.
Anneli Strömberg är chef på Rackstadmuseet. Foto: Tommy Andersson

Pengarna det handlar om kommer från staten, men fördelas av Region Värmland. Så har det varit sedan 2013 och sedan dess har det varit samma kulturverksamheter som fått ta del av pengarna.

62,7 miljoner totalt

Nu har regionen fått mer pengar av staten och därmed har kultur- och bildningsnämnden beslutat att släppa in ytterligare två aktörer. Kristinehamns konstmuseum och Rackstadmuseet ska få statsbidrag på vardera 500 000 kronor per år, beslutade nämnden vid sitt möte på tisdagen.

Totalt fördelar regionen i år nära 62,7 statliga miljoner till kulturverksamhet, vilket är drygt fyra miljoner kronor mer än i fjol.

Operan får mest

Så här fördelas potten:

Wermland opera får 41,4 miljoner, Värmlands museum, 7,9 miljoner, Västanå teater 4,6 miljoner, Riksteatern Värmland, 518 000 kronor och Kristinehamns konstmuseum och Rackstadmuseet vardera 500 000.

Wermland opera får största delen av den statliga kaka som fördelas i kultursamverkansmodellen i Värmland.
Wermland opera får största delen av den statliga kaka som fördelas i kultursamverkansmodellen i Värmland. Foto: Tommy Pedersen

Därtill beviljades Region Värmlands kulturavdelning statsbidrag på sammanlagt 6,27 miljoner för bland annat biblioteksverksamhet, hemslöjdsverksamhet, bild- och formverksamhet och filmkulturell verksamhet.

Omsätts i kultur

För både Kristinehamns konstmuseum och Rackstadmuseet innebär beslutet ett rejält tillskott i budgeten.

Vad ska det utökade stödet gå till?

– Jag kan räkna upp hål att stoppa i! Det finns planer, lovar Anneli Strömberg och räknar upp bland annat barn- och ungdomsverksamhet, utställningar, långsiktig planering, intäktstapp under pandemin och nästa års museijubileum.

– Jag tänker ju att det ska gå direkt till verksamheten och att vi ska kunna lägga det på utställningsverksamhet. Det är så jag tänker, men det måste våra politiker i kulturnämnden vara med och tycka till om, säger Maria Lobell.

Lesjöfors museum ska få ny regi: ”Det är nog oundvikligt”

Artikeltaggar

Anneli StrömbergArvikaBudgetarKarlstadKonstKristinehamnKristinehamns konstmuseumKultur- och bildningsnämndenMaria LobellNöje/KulturRackstadsmuseetRegion VärmlandSamhälleVärmlands länWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.