Hoppa till huvudinnehållet

Snål och sen upprättelse för bröderna

Publicerad:
Christian Karlsson och Robin Dahlén får upprättelse. Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det satt långt inne. Fyra år efter att brottsmisstankarna avskrevs så fick till sist ändå bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som felaktigt utpekats som Kevins mördare när de var barn, sin ursäkt och ett skadestånd från staten. Förvisso otillräckligt men nu kan de i alla fall lägga det hela bakom sig.

Under onsdagen meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att de båda bröderna får en miljon kronor vardera i ersättning av staten. Det sker av nåd, eller ex gratia som det kallas, eftersom det inte finns några andra möjligheter till upprättelse. Ursprungligen hade de hos Justitiekanslern begärt 10 miljoner vardera, men eftersom preskriptionstiden löpt ut för länge sedan så blev det nej därifrån.

Redan där och då kan man tycka att bröderna borde fått ersättning av regeringen. De levde i 20 år med detta utpekande och fick hela sin uppväxt förstörd. Det var först efter en granskning i SVT som fallet togs upp på nytt och en åklagare kom år 2018 fram till att de blivit felaktigt utpekade. Sedan hände inte mycket förrän nu.

Först var det Arvika kommun som i en egen granskning kom fram till att deras socialtjänst inte gjorde något fel när det begav sig, och därför skulle bröderna inte få någon ursäkt eller någon ersättning. Kvaliteten på denna granskning kan diskuteras, vilket bland annat gjordes i en debattartikel i NWT från docenten Svante Karlsson och professorn Bengt Starrin (1/3). Men bröderna godtog den ursäkt som sedan framfördes av kommunledningen.

Det är fullt förståeligt att de gjorde det, på samma sätt som de nu är nöjda med regeringens ursäkt och den ersättning de nu också får från staten. De har levt med detta trauma så länge och att komma till en sorts avslut måste kännas oerhört befriande. Det felaktiga utpekandet har redan haft sådan inverkan på deras liv. Nu gäller det att gå vidare och inte låta Kevinfallet uppta mer tid.

Icke desto mindre är ersättningen väl snålt tilltagen, särskilt sett till vad de ursprungligen krävde av JK och vilka andra ersättningar som betalats ut av nåd från regeringen genom åren. Nu finns det ingen etablerad praxis, och varje fall är unikt, men generellt är ersättningsnivåer och skadestånd låga i Sverige och regeringen är nog oroliga för att skapa prejudikat med att betala ut högre ersättningar.

Om man jämför med ersättningar till de som suttit frihetsberövade länge är en miljon inte så mycket, särskilt inte om man slår ut det på 20 år. Nu var bröderna inte frihetsberövande utan "bara" utpekade, men fick ändå en sorts straff. Å andra sidan så jämförde Morgan Johansson på pressträffen med de 250 000 kronor som getts till de som vanvårdats på barn- och fosterhem, eller de neurosedynskadade som fick 500 000. Fast då är det väl snarare så att dessa fick alldeles för lite i ersättning.

Frågan om ansvarsutkrävande för hela det felaktiga hanterandet av Kevinfallet måste också lösas. Men där har preskriptionstiden också gått ut för länge sedan. Dock vore det på sin plats att orsakerna och mekanismerna bakom varför det kunde gå så snett genomlyses. Det gjordes i en annan av våra största rättsskandaler – fallet Thomas Quick – i den så kallande Bergwallkommissionen. Även Kevinfallet borde få en liknande granskning, om inte annat för att liknande allvarliga misstag inte skall begås i framtiden.

Men för Robin Dahlén och Christian Karlsson är det i alla fall över nu, och förhoppningsvis kan de ta sig an sin framtid nu med större tillförsikt.

Artikeltaggar

Arvika kommunBengt StarrinChristian KarlssonEx gratiaJKKevinfalletLedareMorgan JohanssonRegeringenRobin DahlénSkadeståndSocialtjänstenSvante KarlssonSVT