Politiskt raseri om Finnskogahemmet: ”Tjänstemännen kör över fullmäktige”

Publicerad:
Roger Larsson (KD) är kritisk till planer om ombyggnad av Finnskogahemmet. ARKIVBILD. Foto: Daniel Olausson

Torsby kommuns tekniska avdelning har i samarbete med Torsbys båda kommunalråden Peter Jonsson (S) och Anna-Lena Carlsson (C) planer på att Finnskogahemmet kan göras om till lägenheter. Det har fått Kristdemokraterna och nybildade De oberoende i Torsby att reagera.

– Tjänstemännen kör över fullmäktige, säger Roger Larsson (KD).

Att Finnskogahemmet kan komma att byggas om till vanliga lägenheter kommer sig av att hemmet för ett par år sedan lades ned som särskilt boende och omvandlades till biståndsbedömt trygghetsboende. En satsning som gjorde att socialnämnden inte fick uthyrt.

Finnskogahemmet byggs om till lägenheter: ”Det blir fler som bor i huset”

– Jag höll på att gå i taket när jag fick läsa det här. Tre timmar innan du hade skrivit det i NWT, verkar det inte som vare sig Anna-Lena eller Peter eller socialchefen hade en aning om det här. För vi satt och diskuterade Finnskogahemmet i kommunstyrelsen, och då fanns det inte ett enda ord om det här, säger Roger Larsson (KD).

Det ska tilläggas att Finnskogahemmet inte var en punkt på dagordningen under måndagens kommunstyrelsesammanträde.

Avskrivningskostnader

– Tjänstemännen kör över kommunfullmäktige, för det är fullmäktige som får betala i slutändan. Vem tar annars avskrivningskostnaden? Den tar de inte inom tekniskas budgetram. Det är fullmäktige som har den totala budgeten, säger Roger Larsson.

Finnskogahemmet, Bograngen.
Finnskogahemmet, Bograngen. Foto: Aron Eriksson

– Det innebär att fullmäktige är tvingade att ta avskrivningskostnader som tjänstemännen har beslutat om. Då blir vi tvingade till tilläggsanslag för att vi inte har någon väg runt det tjänstemännen har beslutat. Så gick det till med nya Frykenskolan. Vi blev tvingade till ett tilläggsanslag på 2,5 miljoner per år. En avskrivning är en kostnad.

”Nu får det bli slut med att tekniska tar beslut som sen fullmäktige ska betala på i många år utan att få godkänt av fullmäktige”, skriver Roger Larsson i en Facebook-grupp.

Nu reagerar även det nybildade partiet De oberoende i Torsby på NWT:s artikel.

– Att bygga om detta till lägenheter kan inte vara väl genomtänkt i en by där det redan i dag står över 25 tomma hus. Vi behöver arbetstillfällen, inte fler bostäder, säger Mats Broberg för De oberoende i Torsby och själv från Bograngen.

Som pekar på att de jobb som fanns på Finnskogahemmet var viktiga för de som bor eller tänkt bo kvar i Bograngen.

– Den här biståndsbedömningen skulle man kunna titta lite på. Den verkar vara väldigt hård. Det finns folk som sitter i sina stugor ute på skogen här som kanske skulle ha sökt ett särskilt boende om det funnits på Finnskogahemmet, men till Torsby vill de inte, för det blir för långt för anhöriga, säger Mats Broberg.

Peter Jonsson (S), kommunalråd i Torsby.
Peter Jonsson (S), kommunalråd i Torsby. Foto: Morgan Bäckvall

– Jag tycker inte att det Roger Larsson säger riktigt stämmer. Tekniska har till uppgift att upprätthålla sina lokaler efter bästa förmåga. Vi kommunalråd ser till helheten. Finnskogahemmet kanske står tomt ett år, eller flera år. Om man inte tänker om. Vi vill ju göra i ordning efter det behov som finns. Vi kommer ställa i ordning lägenheter om det finns behov. Och då kan det bli en politisk fråga, säger kommunalrådet Peter Jonsson.

– Det som inte framkommit är att socialnämnden försäkrar att hemtjänsten kommer ha kvar sin personal och sitt kontor på Finnskogahemmet, tillägger Jonsson.

UPPDATERAD

Artikeltaggar

BograngenFinnskogahemmetPolitikRoger Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare