Hoppa till huvudinnehållet

Leif GW Persson om ersättningen till bröderna: ”Alldeles utmärkt”

Publicerad:
Professor Leif GW Persson tycker att regeringens beslut var gott. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det ska mycket till innan staten ber om ursäkt. Det här var väl alldeles utmärkt, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson som engagerat sig mycket i Kevinfallet.

Imorgon torsdag kommer regeringen formellt att besluta om ersättning ex gratia – av nåd – till bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson som pekades ut som skyldiga till att ha dödat fyraårige Kevin Hjalmarsson i Arvika 1998.

Bröderna får en miljon kronor vardera, meddelade justitieminister Morgan Johansson på en pressträff under onsdagen.

Justitieminister Morgan Johansson säger att han ringde upp bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson på tisdagskvällen.
Justitieminister Morgan Johansson säger att han ringde upp bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson på tisdagskvällen. Foto: Jessica Gow /TT

Ringde bröderna

– Sverige är en rättsstat. Och staten måste göra rätt för sig när den gör fel, ta konsekvenserna och ställa tillrätta, sa Morgan Johansson under pressträffen.

Han ringde själv upp bröderna under tisdagskvällen och meddelade att de skulle få en miljon kronor var.

– Det var två mycket bra samtal.

”Alldeles utmärkt”

Kriminologiprofessor Leif GW Persson har länge engagerat sig i brödernas fall.

– Det här var väl alldeles utmärkt. Och det är viktigt i så måtto att det alls blev en ursäkt. Det ska mycket till innan staten ber om ursäkt ska du veta. Det hedrar regeringen, säger han.

Bröderna hade tidigare begärt tio miljoner kronor vardera i skadestånd av Justitiekanslern, JK, men fått nej av preskriptionsskäl.

Är preskriberat

Leif GW Persson har inte stuckit under stol med att han tycker utredningen om Kevin Hjalmarssons död sköttes dåligt av polis och åklagare:

– Det stör mig fortfarande och då kan man undra: Går det att göra något åt det? Svaret är ”nej” eftersom det är preskriberat sedan länge.

Ena brodern tacksam efter beskedet: ”Mycket pengar – något man har väntat på”

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusChristian KarlssonEx gratiaKevin HjalmarssonLeif GW PerssonMorgan JohanssonRegeringenRobin DahlénStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.