Hoppa till huvudinnehållet

Kändisfestfixaren på plats i Polen: ”Sverige måste vakna nu”

Publicerad:
Johan Petré bistår med hjälp i Warszawa. Här med ”Maria” vars föräldrar slåss i Ukraina medan hon själv är på väg till Sverige. Johan har ordnat jobb åt henne i Stockholm hos bloggerskan Margauz Dietz.
Johan Petré bistår med hjälp i Warszawa. Här med ”Maria” vars föräldrar slåss i Ukraina medan hon själv är på väg till Sverige. Johan har ordnat jobb åt henne i Stockholm hos bloggerskan Margauz Dietz. Foto: Privat

Johan Petré är kändisfestfixaren som nu gör allt för att hjälpa flyktingar i Warszawa. Över femton bussar har han lyckats ordna som nu ska användas för att undsätta flyktingar från Ukraina.

– Jag använder mitt nätverk för att hjälpa, säger han till NWT.

Johan Petré, uppväxt på Sölje Herrgård utanför Arvika, och som till vardags kanske mest förknippas med glitter och glamour som festfixare i Stockholms innersta kändiskrets, befinner sig i skrivande stund i Warszawa där han nu är fullt upptagen med att organisera hjälparbetet kring de många ukrainska flyktingarna.

Det var i måndags som Expressen skrev om Johans engagemang där bland annat Steffo Törnqvist och Kjell Bergqvist är med och bidrar ekonomiskt.

”30 personer i minuten”

Johan är märkbart stressad när NWT når honom under onsdagsförmiddagen. Han har inte många minuter att undvara eftersom hans mobil är nedringd av folk som söker hjälp.

– Det ringer 30 personer i minuten, säger han hastigt.

Det var under natten till måndag som Johan Petré insåg att han behövde göra något.

– Jag kunde inte sova på grund av situationen i Ukraina. Till slut bestämde jag mig för att ringa min vän på Ekman Buss för att se om vi kunde skicka ner bussar och hjälpa till, säger Johan Petré.

Väskor och människor trängs. Här samlas ukrainska flyktingar i väntan på besked om vart de kan fortsätta.
Väskor och människor trängs. Här samlas ukrainska flyktingar i väntan på besked om vart de kan fortsätta. Foto: Johan Petré

Bergqvist bidrar

Nu är inte bara 15 bussar, och ”kanske fler som ansluter”, på plats i Warszawa. Även Johan själv har åkt ner för att ge det stöd han kan och för att organisera både insamlade förnödenheter åt behövande samt förbereda för de flyktingar som nu snart kommer till Sverige.

– Fler bussar kommer, Kjell Bergqvist har sponsrat två bussar som kommer på måndag bland annat. Sen har jag kontakt med Arvid Blixt i Arvika som också är med och hjälper till. Han skickar en buss som ska vara nere på lördag, meddelar Johan Petré.

Tillsammans med organisationen A Demand for Action, ”som sköter all kontakt med Migrationsverket” har Johan Petré på två dagar lyckats samla ihop 20-30 volontärer som hjälper till på plats.

– A Demand for Action har full kontroll och jag är bara en av spindlarna i nätet kring det här. Vi har bland annat fixat sovplats åt 45 personer och nu är vi fullt engagerade i att ge alla som behöver mat. Allt detta är möjligt tack vare privata välgörare, berättar Johan Petré med tacksamhet i rösten.

Kjell Bergqvist är med och bidrar finansiellt via Familjen Bergqvist Insamlingsstiftelse. ”Vi ser till att alla blir omhändertagna, man tar ju på sig ett ansvar när man gör sånt här” säger Bergqvist till Expressen.
Kjell Bergqvist är med och bidrar finansiellt via Familjen Bergqvist Insamlingsstiftelse. ”Vi ser till att alla blir omhändertagna, man tar ju på sig ett ansvar när man gör sånt här” säger Bergqvist till Expressen. Foto: Maja Suslin/TT

”Sverige måste vakna”

Under samtalet brister plötsligt rösten för Johan och han har svårt att hitta orden för en sekund. Det blir tydligt hur känslosamt påfrestande situationen är innan han åter samlar sig.

– Det är väldigt tufft här. Barn, mammor, familjer som alla behöver hjälp. Sverige måste vakna nu, hjälpen som kommer in är inte nära att vara tillräcklig!

När jag frågar vad han råder folk att göra som vill hjälpa till svarar Johan Petré snabbt:

– Samla ihop ett gäng, åk ner med en buss och hämta en familj. Var noga med att ha två förare så att man kan turas om med körningen. Det behövs all hjälp som kan fås, vi behöver även folk som tar emot flyktingar i Säffle, Årjäng, ja i stort sett hela Värmland, säger han.

För mer information om A Demand to Action se deras sida på Facebook.

Artikeltaggar

ArvikaKjell BergqvistNöje/KulturSöljeSölje herrgårdUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.