Hoppa till huvudinnehållet

Samhällsbyggnadschefen Louise Sjöholm om dammdomen: ”Oroväckande”

Publicerad:
Louise Sjöholm, samhällsbyggnadschef, Hagfors kommun. Foto: Hagfors kommun

Ett domstolsbeslut har gett klartecken åt Fortum att riva ut dammarna i Östra och Västra Görsjön i Hagfors. Räddningschefen Håkan Finnkvist larmar om att det kommer bli svårare att släcka bränder.

Kommunens samhällsbyggnadschef Louise Sjöholm delar hans oro.

– Personligen tycker jag att det är oroväckande att människors liv och hälsa, vilket Håkan lyfter, inte väger tyngre i det här sammanhanget.

NWT berättade i måndags att mark- och miljödomstolen beslutat att Fortum får riva ut dammarna i Östra och Västra Görsjön i Hagfors. En utrivning av dammarna gör att brandsläckningsarbeten kommer att försvåras, sa räddningschef Håkan Finnkvist.

Håkan Finnkvist berättade att det blir svårare för brandbilar att hämta vatten från dammarna när vattennivån sänks i och med dammutrivningen.

Louise Sjöholm lyfter också fram att utrivningen av dammarna kan få konsekvenser för naturreservatet Mana i Hagfors.

– Det är ju en bäck där och skyddade arter som kan påverkas av en dammutrivning.

Hagfors kommun kommer nu noggrant att gå igenom mark- och miljödomstolens dom.

Kommer ni att överklaga domen?

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi kommer att gå igenom handlingarna i detalj och se om de har tagit hänsyn till de aspekter som vi har lyft i vårt samrådsyttrande. Vi ska kika på om det är något som inte utretts tillräckligt eller om det är något som vi bedömer saknas, säger Louise Sjöholm.

Fortum vill också riva ut dammen i Stor-Ullen som även är en dricksvattentäkt. Ärendet behandlas just nu av mark- och miljödomstolen. Fortum sa i måndags till NWT att man jobbade på att kommunen skulle ta över dammen på ett eller annat sätt. Men någon sådan kontakt i närtid har inte tagits enligt Louise Sjöholm.

– Vi hade en sån kontakt 2019-2020 och då ställdes frågan om ett övertag av Stor-Ullen. Men då var vi väldigt tydliga med att vi i första hand såg att Fortum skulle vidta de åtgärder som krävs. Vi tryckte väldigt mycket på vad en dammutrivning skulle innebära. Men sedan har vi inte haft några mer diskussioner om övertag.

Risk för översvämningar

Fortum vill riva ut fler dammar i Hagfors kommun. Boo Westlund (OR), vice ordförande i kommunstyrelsen är oroad över vad som händer om alla dammutrivningar i kommunen genomförs.

– Hagfors är ju byggt utifrån att man kan reglera vattnet. I annat fall kan man få bygga fördämningar utefter Uvån. Flödet ökar ju om det kommer väldigt mycket vatten, det finns ingen möjlighet att bromsa upp.

Louise Sjöholm delar Boo Westlunds uppfattning.

– Nu kan man ju reglera vattnet i händelse av skyfall eller torka, så man kan anpassa vattenmängden och flödena in mot tätorten. Tar man bort dammarna då har man inte den möjligheten och då ökar risken för översvämningar. I planeringen ska vi ju ta hänsyn till översvämningsskydd och kraftfullare skyfall som man ser en risk för framgent. I kombination med att man river dammar kan det ju skapas farliga situationer där det finns en ökad risk för översvämning. På sikt kan man därför behöva vidta andra skyddsåtgärder.

Trots räddningschefens vädjan – nu kan dammarna rivas ut

Artikeltaggar

Boo WestlundDammFortumHagfors kommunLouise SjöholmMark- och miljödomstolenSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.