Hoppa till huvudinnehållet

Ena brodern tacksam efter beskedet: ”Mycket pengar – något man har väntat på”

Publicerad:
Robin Dahlén är något kluven efter beskedet från regeringen om ersättning ex gratia, gällande beloppet, men i det stora hela tacksam.
Robin Dahlén är något kluven efter beskedet från regeringen om ersättning ex gratia, gällande beloppet, men i det stora hela tacksam. Foto: Adam Ihse/TT

Skadeståndet från regeringen landade på en miljon vardera för de utpekade bröderna.

En stor lättnad konstaterar Robin Dahlén – som dock hade hoppats på lite mer.

– En miljon är väldigt mycket pengar, men man kan ju lätt fastna i tankarna att det är en av Sveriges största rättsskandaler, säger Robin till AN.

Det var under tisdagskvällen telefonen ringde från justitieministern Morgan Johansson.

Då kom beskedet att det alltså blir en miljon kronor vardera i ersättning, ex gratia, till de felaktigt utpekade bröderna i Kevinfallet. Robin Dahlén och Christian Karlsson anklagades alltså för att ha mördat fyraårige Kevin år 1998.

Något som offentliggjordes under en pressträff på onsdagseftermiddagen.

– Det är väldigt mycket pengar, så man är tacksam. Ursäkten från kommunen väger ju mest, säger ena brodern Robin Dahlén när Arvika Nyheter når honom som strax efter pressträffen, vilken han såg tillsammans med sina svärföräldrar.

Hur var samtalet med Morgan Johansson?

– Det var ett jättebra samtal vi hade. Det är ju en ersättning ex gratia, och jämför man med fler ex gratias får vi ett högt skadestånd, menar Robin.

De båda bröderna begärde dock tio miljoner vardera i ersättning, så regeringens beslut var en bit ifrån det önskade beloppet.

– Jag var dömd i 20 år innan jag var friskriven, tänker man i de banorna så kan man absolut tycka att det är lågt, menar Robin Dahlén.

– Men samtidigt är ursäkten det allra viktigaste.

Känns det som ett bra slut på den här historien?

– Ja absolut! Det är ju något man har väntat på, att det ska komma hit. Det känns riktigt skönt.

– Väldigt speciellt att få ett ex gratia-skadestånd, med tanke på hur ovanligt det är, säger Robin Dahlén.

Vet du vad du ska göra för pengarna?

– Nej, det har jag inte tänkt på så. Men jag flyttar ihop med tjejen helgen som kommer nu, så det här kom ju passande så sett.

Weine Dahlén, pappa till de utpekade bröderna i Kevinfallet, är närmast överlycklig över regeringens beslut om skadestånd.
Weine Dahlén, pappa till de utpekade bröderna i Kevinfallet, är närmast överlycklig över regeringens beslut om skadestånd. Foto: Noella Johansson/TT

Pappa Weine: ”Många klumpar som släpper”

En annan som verkligen blev glad när beskedet kom är pappa Weine Dahlén.

– Det är en jättehärlig känsla! Väldigt roligt för pojkarna – nu är pappa Weine nöjd i alla fall, säger han till Arvika Nyheter och fortsätter:

– Det här är ju något vi har kämpat för, att de ska tas ansvar, och nu har vi fått det från alla håll. Nu kan vi äntligen gå vidare och börja leva. Vi sover gôtt om nätterna nu! Många klumpar som släpper i kroppen.

”Stångats mot väggen många gånger”

Angående summan på två miljoner håller Weine med sonen Robin om att det kanske kunde ha varit lite mer.

– Ja, men samtidigt – det viktigaste var ansvarsbilden. Nu är det äntligen någon som hugger tag i det här och visar att det har gjorts fel. Det spelar egentligen ingen roll hur mycket pengar det är, menar Weine och fortsätter:

– Men de har ju lidit och har mått så dåligt rent psykiskt och jag vet vad de har gått igenom. Pengarna kan inte få tillbaka de här 20 åren. Men jag är nöjd, det kan jag säga. Hela samhället får leva – nu gör vi något bra av det här.

Det blev ett lyckligt slut, med tanke på både ursäkten från kommunen och skadeståndet?

– För mig är det ett superavslut, det är glädjetårar här. Så mycket som kommer nu, jag har inte riktigt smält det än. Vi har stångats mot väggen många gånger för det här – nu kan man äntligen släppa det.

Läs mer:

Bröderna får två miljoner efter felaktiga anklagelser i Kevinfallet: ”Absolut positivt”Leif GW Persson om ersättningen till bröderna: ”Alldeles utmärkt”Regeringen ger besked i dag om ersättning i Kevinfallet

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusChristian KarlssonEx gratiaKevinfalletMorgan JohanssonPolitikRegeringenRobin DahlénSkadestånd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.