Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsbolag till börsen

Publicerad:
Enligt vd:n Jörgen Qwist har bolaget som mål att etablera sig som ”marknadens erkänt bästa kunskapsbolag inom digitalisering”.
Enligt vd:n Jörgen Qwist har bolaget som mål att etablera sig som ”marknadens erkänt bästa kunskapsbolag inom digitalisering”. Foto: Combined X

Den Karlstadsbaserade digitaliseringskoncernen Combined X är på väg till börsen.

Noteringen innebär ett kapitaltillskott på 60 miljoner kronor.

– Nyemissionen gör att vi fyller upp vår kassa inför kommande förvärv, säger vd:n och koncernchefen Jörgen Qwist.

Om ett par veckor, den 28 mars, ringer det i börsklockan för första gången för Karlstadsbolaget, vars aktie då börjar handlas på Nasdaq First north premier growth market i Stockholm.

Timingen är kanske inte helt perfekt sett till läget i världsekonomin, men vd:n är inte orolig.

Delmål

– Det är en utmanande börsmarknad just nu, men vi ser det långsiktigt. Vi har funnits i 30 år, och vi ska finnas i minst 30 år till. Det här är bara ett delmål på resan.

Combined X har sitt ursprung i konsultbolaget Ninetech, som startades av en grupp teknikkonsulter i Karlstad 1993. Genom att bredda verksamheten och köpa upp bolag har bolaget växt till en koncern med nio bolag och 450 anställda, varav de flesta i Karlstad.

Kommer från börsbolag

Bolagets ambition är att växa både organiskt och genom förvärv. Den strategin har blivit ännu tydligare sedan Jörgen Qwist kom in som vd och koncernchef för två år sedan. Jörgen Qwist har en bakgrund som vd och medgrundare i det börsnoterade IT- och telekombolaget DGC, som han lämnade i samband med att han och övriga huvudägare sålde bolaget till riskkapitalbolaget EQT 2017.

Efter en en paus då han bodde i Paris med sin familj valde han alltså för två år sedan att återigen ta på sig en ledande roll i ett stort bolag. Att han ville satsa på Combined X hade att göra med att han kände igen sig i bolagets entreprenörsanda från tiden på DGC, säger han.

– Det är ett bra gäng, jordnära entreprenörer och en bra kultur. Jag trivs i den miljön. Det är också en spännande affärsidé att utveckla och förvärva specialistbolag inom digitalisering.

Den 28 mars ringer man in det nya bolaget på börsen.
Den 28 mars ringer man in det nya bolaget på börsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Koncernen är enligt vd:n välkapitaliserad redan.

– Vi har positiva kassaflöden från alla våra verksamheter. Under fjärde kvartalet var den organiska tillväxten 13,4 procent. Vi växer alltså av egen kraft, och till det gör vi förvärv. Senaste månadsskiftet, januari-februari, förvärvade vi Attentec i Linköping.

60 nya miljoner

Bolaget värderas till 650 miljoner kronor innan inträdet på börsen. Nyemissionen som görs tillför bolaget ytterligare 60 miljoner kronor, pengar som kommer att användas till förvärv.

– Historiskt har gruppen byggts genom förvärv, i snitt ett förvärv per år. Nu är tanken att vi ska höja den takten.

Blir mer känt

Börsintroduktionen kommer enligt vd:n också att göra Combined X och de nio specialistbolagen mer kända, vilket gör det lättare att attrahera både nya kunder och duktig arbetskraft.

– Jag var vd i 20 år på DGC. De sista nio åren var vi noterade och vi såg en ganska stor effekt på intresset för oss. Trovärdigheten ut mot kundledet och hos talanger ökade som noterat bolag. Det finns absolut ett varumärkesvärde i att vara noterat.

– Den tredje faktorn är att vi redan idag är 180 aktieägare. Det pågår en handel med aktien sedan många år, nu får vi en likvid och noterad aktie.

Koncernen

Specialistbolagen i Combined X

Ninetech. Specialister på digital kundupplevelse och försäljning. Hjälper företag att stärka sin digitala kundupplevelse och försäljning, hela vägen från tjänstedesign till webb och backend-utveckling.

Nethouse. Specialister på livscykelhantering av kritiska applikationer. Företaget hjälper företag och organisationer att digitalisera sin verksamhet och är specialister på att ta ansvar för affärskritisk infrastruktur och applikationer, från idé till support och kontinuerlig utveckling.

Elvenite. Digitaliserar livsmedelsindustrin, med några av Skandinaviens största livsmedelsföretag som kunder.

Netgain. Hjälper kunder att digitalisera och automatisera processer och tjänster.

Two. Specialister på affärssystem och beslutsstöd för handel och tillverkande industri. Hjälper företag att utveckla effektiva affärsprocesser.

Attentec. Expertkonsult och lösningsleverantör specialiserad på internet of things.

Absfront. Specialistföretag inom CRM och integrationer baserat på Microsoft Dynamics 365, Azure och Power Platform.

Redway. Verksamhetsspecialister med teknik- och upphandlingskompetens som hjälper företag och organisationer med att förbättra kundupplevelsen.

Anytrust. Specialister på digitala arbetsplatser och identitetshantering. Företaget hjälper företag och organisationer att skapa en säker, digital arbetsplats utifrån Microsoft 365. Anytrust har särskild expertis inom identitetshantering, on/offboarding av medarbetare samt samverkan.

(Listan uppdaterades 16 januari)

Vad tar du med dig till Combined X från din erfarenhet som börs-vd på från DGC?

– Jag tar med mig att det är viktigt att vi har en tydlig riktning för hur vi ska växa. Den riktningen har vi formulerat i något vi kallar kokboken. Det är våra recept för hur man bygger framgångsrika specialistbolag. Det receptet följer vi ganska noga, inte minst när vi tittar på möjliga förvärv. Då utvärderar utifrån kokboken om bolaget kommer att passa bra i vår familj.

Synergieffekter

Bolagen i Combined X drar nytta av varandra på olika sätt. Synergieffekterna är starka när högspecialiserade bolag inom digitalisering kan hjälpa varandra, menar Jörgen Qwist. Han tar som exempel på Elvenite, som hjälper företag inom livsmedelsindustrin att digitalisera sin verksamhet.

– Livsmedelsindustrin använder mycket IOT (internet of things). Där drar Elvenite nytta av att ha en syster i koncernen som är specialiserad på det och har kunder inom det området.

Egna varumärken

För kunderna kommer inte börsnoteringen att märkas.

– Specialistbolagen går helt under egna varumärken gentemot kundmarknaden. Gentemot kapitalmarknaden går vi helt och fullt under Combined X.

Stort intresse

Intresset för aktien har varit bra, säger Jörgen Qwist, även från befintliga aktieägare.

– Vi är mitt i teckningsperioden och jag upplever att vi har fått ett fint mottagande.

Kvar i Karlstad

Koncernens huvudkontor kommer att ligga kvar i Karlstad efter börsnoteringen.

– Vi har inga andra planer, säger Jörgen Qwist.

Artikeltaggar

ElveniteFöretagandeInnovationITKarlstadNäringslivNinetech

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.