Hoppa till huvudinnehållet

Bröderna får två miljoner efter felaktiga anklagelser i Kevinfallet: ”Absolut positivt”

Publicerad:
Christian Karlsson och Robin Dahlén. Foto: Lars Swanö

Hela deras liv har präglats av att de pekats ut som mördare.

Nu får bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén två miljoner kronor av staten i ersättning för de felaktiga anklagelserna.

– Det är absolut positivt. Det är som att få en ren och skär ursäkt från staten för att det blivit fel och det är det vi värdesätter, säger Christian Karlsson.

När fyraårige Kevin hittades död i vattenbrynet i Dottevik i Arvika en augustidag för drygt 23 år sedan tog det bara några veckor innan polisen riktade sina misstankar mot Kevins lekkamrat Robin Dahlén och hans storebror Christian Karlsson.

I 20 år levde bröderna sedan i tron att de hade mördat Kevin.

Två miljoner i ersättning i Kevinfallet – se sändningen i efterhand

Men efter att både Dagens Nyheter och SVT granskade fallet under 2017 kom flera nya uppgifter fram som ifrågasatte hela polisutredningen – och i mars 2018 friades bröderna från alla anklagelser till mordet på Kevin efter att åklagare Niclas Wargren i Karlstad utrett händelsen på nytt.

Sedan dess har de kämpat för att få upprättelse.

Här, i Kyrkviken i Arvika, hittades fyraårige Kevin död sommaren 1998.
Här, i Kyrkviken i Arvika, hittades fyraårige Kevin död sommaren 1998. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Staten gjorde fel”

Bröderna har krävt tio miljoner kronor var i skadestånd från staten för sin förlorade uppväxt.

Justitiekanslern har tidigare nekat dem ersättning och hänvisat till att det gått för lång tid sedan brottet skedde – men nu väljer staten att betala bröderna en miljon kronor var ex gratia, av nåd.

Inrikesminister Morgan Johansson, S, meddelade beslutet under en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

– De har ett berättigat krav på skadestånd. När staten gör fel måste också staten ta konsekvenserna av det, säger Morgan Johansson.

Och fortsätter:

– Jag ringde Christian och Robin i går och meddelade dem att staten kommer betala dem en miljon vardera.

”Ursäkten betyder väldigt mycket”

När NWT når Christian Karlsson kort efter att beskedet kommit är han glad:

– Först och främst betyder ursäkten väldigt mycket. Vi känner att nu har vi fått ursäkten från de instanser vi ville skulle ta på sig ansvaret och erkänna att det blivit fel. Så det betyder väldigt mycket och gör det väldigt mycket enklare att gå vidare i livet.

Även om han och Robin tidigare krävt tio miljoner kronor var i skadestånd för det de utsatts för är han nöjd med dagens besked om en miljon kronor var.

– En miljon kommer hjälpa oss fruktansvärt mycket i livet och det är mycket pengar. Sen är det klart att vi skickat in på tio, men nu är det som det är och jag är jättetacksam att vi fick något, säger Christian Karlsson.

Han är fortfarande tagen av beskedet:

– Vi har fått så mycket motgångar så jag känner nog att jag hade ingen förhoppning alls på någonting.

Kommer ni fira beskedet på något sätt?

– Inte just i dag men någon sorts firning kommer det absolut bli, men först och främst behöver jag bara lugna ner mig i situationen så jag får landa.

Här är turerna i KevinfalletEna brodern tacksam efter beskedet: ”Mycket pengar – något man har väntat på”Kommunstyrelsen ber om ursäkt till bröderna – men medger inga felKevinfallet: Beskedet efter mötet: ”Överens om att gå vidare”Kevinbröderna berättar sin livshistoria i ny bok – "Vi hade en panikväska vid dörren"

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusChristian KarlssonEx gratiaKevinfalletRobin Dahlén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.