Hoppa till huvudinnehållet

Lesjöfors museum ska få ny regi: ”Det är nog oundvikligt”

Publicerad:
Larseric Vänerlöf är den som lett utvecklingen av Lesjöfors museum, som idag drivs med ideella krafter. Nu hoppas han att Värmlands museum ska göra verklighet av planerna att ta över driften och samlingarna i Lesjöfors.
Larseric Vänerlöf är den som lett utvecklingen av Lesjöfors museum, som idag drivs med ideella krafter. Nu hoppas han att Värmlands museum ska göra verklighet av planerna att ta över driften och samlingarna i Lesjöfors. Foto: Lena Richardson

Larseric Vänerlöf är konstnären som flyttade från Stockholm till Lesjöfors och skapade ett museum.

Nu är han redo att låta livsverket gå över i ny regi. Värmlands museum har fått statliga medel för att ta över driften av det unika museet.

Processen har pågått i fyra år snart och det var Larseric Vänerlöf själv som tog initiativet.

– I augusti 2018 skickade jag in en förfrågan, säger han.

På tisdagen tog regionens kultur- och bildningsnämnd upp ärendet. Beslutet blev att Värmlands museum ska få ett bidrag på 400 000 för kostnader under 2022 i samband med övertagandet. Därtill får museet ett permanent utökat verksamhetsbidrag med 660 000, vilket finansieras med ett utökat statsbidrag inom den så kallade kultursamverkansmodellen, som öronmärkts just för att möjliggöra övertagandet.

– Nu har vi gett Värmlands museum förutsättningar att ta över, säger Erik Olsson, förste vice ordförande i nämnden.

Han ser vinnare på båda sidor:

– Vi tycker att det är ett väldigt värdefullt tillskott till den museiverksamhet vi bedriver inom regionen och att det är viktigt att vi tillvaratar den samling som byggts upp i Lesjöfors. Det är en viktig del av vårt kulturarv.

”En viktig del”

– Värmlands museum är hela Värmlands museum och det är viktigt att vi ser till hela Värmland. Lesjöfors museum är en viktig del av Värmland, säger Elisabeth Kihlström, som är ordförande i nämnden.

Hon ser ett övertagande som ett sätt att trygga museets framtid, men framhåller också vikten av samarbete med Filipstads kommun.

Trygga framtiden

Efter nämndens beslut är övertagandet ett steg närmare. Nästa steg i processen är att frågan också ska tas upp i Värmlands museums styrelse och avgöras där.

Larseric Vänerlöf tycker det känns bra.

 • Bruket med stålindustri är en viktig del av Lesjöfors historia. På museet finns bland annat klädskåp från brukets omklädningsrum.
  Bruket med stålindustri är en viktig del av Lesjöfors historia. På museet finns bland annat klädskåp från brukets omklädningsrum. Foto: Emely Wallo
 • I ett av rummen kan man se tv-programmet Hylands hörna från 60-talet.
  I ett av rummen kan man se tv-programmet Hylands hörna från 60-talet. Foto: Filip Kowalski
 • Bandybaronerna är en självklar del av Lesjöfors stolta idrottshistoria.
  Bandybaronerna är en självklar del av Lesjöfors stolta idrottshistoria. Foto: Filip Kowalski
 • Lesjöfors exporterade världen över och hade storhetstider under 50- och 60-talen.
  Lesjöfors exporterade världen över och hade storhetstider under 50- och 60-talen. Foto: Lena Richardson
 • Lesjöfors museum började byggas upp i mars 1987 och invigdes 1990. Lars-eric Vänerlöf fick idén om ett museum vid årsskiftet 86/87.
  Lesjöfors museum började byggas upp i mars 1987 och invigdes 1990. Lars-eric Vänerlöf fick idén om ett museum vid årsskiftet 86/87. Foto: Lena Richardson

– Jo, det är oundvikligt, skulle jag vilja säga. Museet har ett omfång nu som gör det svårt att göra om till någon liten hembygdsgård när det gäller driften och vi som hållit på med det här i 35 år nu har väl inte samma energi längre. Det skulle kännas tryggt om det kom in i ett större sammanhang med mer resurser.

”Så mycket att göra”

Det skulle i och för sig kunna finnas en risk att museipärlan i Lesjöfors kommer i skymundan i den större organisationen. Larseric Vänerlöf tror dock att det kommer att finnas kvar ideella krafter på plats och ja, han är redo att jobba vidare själv också.

– Det finns så mycket att göra. Det blir väl som något slags överlämningsperiod, säger han.

Hur ser framtiden ut för museet tror du?

– Museet har en framtid eftersom det är ett slags tidskapsel från en epok som aldrig kommer att återkomma. Den epoken förändras inte, säger han.

Larseric Vänerlöf är fortsatt aktiv i Lesjöfors museum. Han kom till Lesjöfors från Stockholm på 80-talet och under en nyårspromenad 1986-87 föddes idén att skapa ett museum om bruksorten.
Larseric Vänerlöf är fortsatt aktiv i Lesjöfors museum. Han kom till Lesjöfors från Stockholm på 80-talet och under en nyårspromenad 1986-87 föddes idén att skapa ett museum om bruksorten. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Elisabeth KihlströmFilipstads kommunKarlstadKultur- och bildningsnämndenLarseric VänerlöfLesjöforsLesjöfors museumNöje/KulturRegion VärmlandSamhälleVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.