Hoppa till huvudinnehållet

Tig inte still inför kvinnovåldet

Publicerad:
För att statistiken tydligt visar att män är överrepresenterade som förövare där kvinnor utsätts för våld, skriver Elvira Mulalic.
För att statistiken tydligt visar att män är överrepresenterade som förövare där kvinnor utsätts för våld, skriver Elvira Mulalic. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi står tillsammans när vi möter flickor och kvinnor som utsätts för våld, utnyttjas för sina kroppar och exploateras på internet. Vi lyssnar, vi tror på era berättelser och vi kommer aldrig låta oss tystas, skriver Elvira Mulalic.

Nu är dagen kommen, den dag som riktar strålkastarna mot oss kvinnor, flickor och tjejer som står i mörkret. 8 mars, internationella kvinnodagen. En dag om året som belyser kampen som ständigt är närvarande. Kampen för kvinnor och flickors rätt och lika värde i samhället.

Genom historien har kvinnor kämpat för sina rättigheter och vi har många kvinnor att tacka för det idag. Tacka dem för att de aldrig tystnat och aldrig slutat kämpa. Vi inom Alla Kvinnors hus Karlstad tar denna kamp inte bara en dag om året, utan årets alla 365 dagar. Vi står tillsammans när vi möter flickor och kvinnor som utsätts för våld, utnyttjas för sina kroppar och exploateras på internet. Vi lyssnar, vi tror på era berättelser och vi kommer aldrig låta oss tystas.

Trots att mycket har förändrats och kvinnor och flickors rättigheter ökat är vi inte framme vid målet ännu. Sverige klassas som ett av världens mest jämställda länder, ändå visar BRÅ:s nationella trygghetsundersökning att var fjärde kvinna i åldern 16 till 24 år har blivit utsatta för sexualbrott under år 2020, att 45 procent av alla tjejer ofta oroar sig för att bli våldtagna eller utsatta för andra sexuella övergrepp.

Så skriver du en debattartikel

Trots att vi lever i ett land där jämställdhet får ta plats lever vi i ett samhälle där alla känner ett offer men ingen känner en förövare. Kampen för kvinnors och flickors rätt i samhället kan inte endast drivas av oss kvinnor och tjejer. Vet ni varför? För att statistiken tydligt visar att män är överrepresenterade som förövare där kvinnor utsätts för våld.

Kanske känner du dig inte träffad för att du inte identifierar dig med en av alla de män som utsätter en kvinna, och långt ifrån alla män utövar ju grovt våld. Trots detta är många delaktiga i detta maktutövande genom att inte agera. Att tiga stilla innebär ett indirekt godkännande av detta våld. Genom upprätthållandet av en sexistisk kultur kan män bidra till sexuellt våld även om de själva inte utövar våldet direkt. Skjut skygglapparna åt sidan och se inte bara offret, utan även förövaren.

Ta kampen, inte bara för din skull, utan för din dotter, din mamma och alla andra kvinnor och flickor runt dig. Feminismen är inte farlig och den har inte som mål att förinta det manliga släktet. Det är livet utan feminismen som kommer att förinta oss kvinnor.

Åttonde mars, vi välkomnar dig men en dag om året räcker inte. Tillsammans lyser vi upp mörkret, låt oss nu sätta ljus på det som allt för ofta hamnar i skuggan.

Elvira Mulalic

Ideell jourtjej

Artikeltaggar

Alla Kvinnors HusBRÅDebattInternationella kvinnodagenInternetKarlstadKvinnofridskräkningKvinnojourenSexualbrottSverigeVåld mot kvinnor