Klimatsmart arbetssätt sparar tid och möda på vårdcentralen

Publicerad:
Sjuksköterskan Johanna Skolhäll lägger om ett sår på Krister Strömberg. Ett hållbarhetsprojekt har lett till att patienternas sår i snitt läker snabbare, samtidigt som färre omläggningar behövs. Foto: Lisa Olaison

Nu ska Region Värmlands vårdcentraler bli klimatsmartare. Bland annat genom mindre plast och mediciner.

Vårdcentralerna på Kronoparken i Karlstad och i Eda är först ut.

Johanna Skolhäll är sjuksköterska på vårdcentralen på Kronoparken i Karlstad. Efter en utbildning har personalen fått tillgång till en app, där det bland annat går att chatta med sjuksköterskor som är specialutbildade på sår och få råd om vilket förband som ska användas.

En app underlättar för personalen när det gäller vård av sår som behöver läggas om. Nu läker såren snabbare.
En app underlättar för personalen när det gäller vård av sår som behöver läggas om. Nu läker såren snabbare. Foto: Lisa Olaison

– Ofta har det varit så att patienten har gått här kanske två gånger i veckan, nu har vi fått ner det till drygt en gång i veckan i snitt, säger hon.

De har fått tillgång till material som är nya för regionen och som kräver färre omläggningar.

Vad innebär det för patienterna?

– Såret läkare snabbare och därför blir lidandet kortare. Det blir mindre transport till och från vårdcentralen.

Färre resor är bra också ur ett miljöperspektiv. Det nya arbetssättet ger även mindre avfall och sparar tid för personalen.

Johanna Skolhäll, sjuksköterska på Kronoparkens vårdcentral, säger att det nya, klimatsmartare arbetssättet också sparar lidande och resor för patienter med sår som behöver läggas om.
Johanna Skolhäll, sjuksköterska på Kronoparkens vårdcentral, säger att det nya, klimatsmartare arbetssättet också sparar lidande och resor för patienter med sår som behöver läggas om. Foto: Lisa Olaison

Man ska även börja källsortera mer i ett sexmånadersprojekt.

Gärna digitalt

I projektet har man också kartlagt hur patienter och personal tar sig till och från vårdcentralen och hur patienterna ställer sig till digitala kontakter när det går, enligt miljöstrategen Curt Monfelt.

– Både i Kronoparken och Eda åker de flesta bil, men de vill väldigt gärna ha en digital kommunikation när det är möjligt, säger han.

Curt Monfelt, miljöstrateg, säger att många patienter på vårdcentralerna i Kronoparken i Karlstad och Eda är positiva till en digital vårdkontakt när det fungerar.
Curt Monfelt, miljöstrateg, säger att många patienter på vårdcentralerna i Kronoparken i Karlstad och Eda är positiva till en digital vårdkontakt när det fungerar. Foto: Lisa Olaison

Johanna Skolhäll berättar att på Kronoparkens vårdcentral finns redan möjlighet att ha kontakt per telefon eller digitalt.

– Vi har även en mobiltelefon dit patienterna kan skicka bilder på eventuella utslag, sår och prickar som de är osäkra på och många av de patienterna behöver kanske inte ens komma hit när de har skickat bilder på sina besvär, säger hon.

Curt Monfelt bedömer att en vårdcentral kan halvera sina koldioxidutsläpp om man arbetar enligt konceptet.

Många plastpåsar

Ulrika Nyhammar är distriktsläkare och hållbarhetsstrateg i Region Värmland.

– Vi har utgått från ett antal fokusområden som vi vet har stor effekt på klimatet. Det är transporter, läkemedel, förbrukningsmaterial och energianvändning, säger hon.

Att sänka utsläppen bidrar till bättre hälsa och sparar pengar också.

I projektet har man kommit fram till att den engångsartikel som köps in mest är plastpåsar. Ulrika Nyhammar berättar att hon som distriktsläkare, med ett kontor och undersökningsrum, kan ha tillgång till totalt fyra papperskorgar med soppåsar eller sopsäckar.

– Jag skulle kunna nöja mig med en, för det är max två meter mellan de här korgarna, säger hon med ett skratt.

Onödiga mediciner

En viktig del i projektet är att få bort onödig användning av läkemedel.

– Antidepressiva läkemedel följs inte upp som de bör och används alldeles för länge i många fall.

Hon säger att finns en överförskrivning även av bland annat smärtstillande och lugnande läkemedel och sömntabletter. Vissa av läkemedlen är beroendeframkallande.

– Det är ett jätteproblem och det bidrar till att öka risken för fallolyckor och det ökar risken för förvirringstillstånd, säger hon om överförskrivningen av sömnmedel.

Enligt Ulrika Nyhammar handlar det om att byta fokus i vården – både för patienternas och för klimatets skull.

– Vården måste skifta till ett mycket mer hälsofrämjande och förebyggande arbete.

Konceptet hållbar vårdcentral ska på sikt spridas till regionens övriga vårdcentraler i länet, men någon tidsplan finns inte.

Artikeltaggar

Eda kommunKarlstadKlimatKronoparkenLäkemedelRegion VärmlandSkräpVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare