Trots att jämställda styrelser ger lönsammare företag går förändringen i snigelfart.
Nu finns ändå en förhoppning om ett trendbrott.
– Gå en utbildning och säg att du är intresserad, säger Malin Thorsén till kvinnor som vill komma in i bolagens styrelser.
Rapporten från Almis årliga kartläggning presenteras lagom till Internationella kvinnodagen. Men man får leta för att hitta något att fira.
2013 var andelen kvinnliga styrelseledamöter i värmländska bolag 15 procent. På nio år har det ökat till 17 procent. Motsvarande siffra för landet som helhet var 20 procent.
– Jag kan konstatera att det är trögrörlig materia, säger Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi Värmland.
Malin Thorsén är vd för Bright planet och sitter i tre styrelser.
– Centrum för tjänsteforskning, Nifa och Nektab.
Malin Thorsén ser ett ökat intresse från kvinnor i sin närhet att söka styrelseuppdrag.
– Jag tycker man ska visa att man är intresserad och söka sig till rätt nätverk. Ställa frågor och fundera på vilken kompetens man har, vad kan man bidra med.
– Jag tycker också man ska gå en kurs för att få mer på fötterna. Det är ett personligt ansvar att sitta i en styrelse, säger hon.
Försiktigt positiv
Anna Lundmark Lundbergh är trots allt förhoppningsfullt positiv kring en del av rapporten.
– Jag har en känsla av att det kan vara ett trendbrott. När det gäller nytillkomna styrelseposter har betydligt fler tillsatts med kvinnor, säger hon.
Här har Värmland undantagsvis bättre siffror än riket.
– Att Värmland oftast ligger lägre beror till en del på att vi har många bolag inom industri och tillverkning, säger Anna Lundmark Lundbergh.
Det är stor skillnad mellan olika typer av verksamheter. Flest kvinnliga ledamöter finns i bolag inom vård och utbildning där 70 procent av bolagen har minst en kvinna i styrelsen. För industri och tillverkning är motsvarande siffra 28 procent.
Almis kartläggning visar hur det är ställt med jämställdheten i styrelser för aktiebolag med en omsättning på minst 5 miljoner kronor eller minst fem anställda och minst två ledamöter i styrelsen.
Christina Gabrielsson, styrelseledamot i Länsförsäkringar i Värmland har tidigare bland annat varit vd för Arvika gjuteri och har lång erfarenhet av styrelsearbete.
– Det viktigaste är att vi har lyckosamma företag. Fler kvinnor i styrelsen är ett delmål, säger hon.
Viktiga nätverk
Hon deltog i den första styrelseutbildningen för kvinnor som Almi startade för tio år sedan.
– Det gjorde att jag fick ett större nätverk. Det företagen vill ha är kompetens, erfarenhet och nya nätverk.
En studie från Luleås tekniska universitet gjord på uppdrag av Almi visar att bolag med en jämställd styrelse gör större vinster och har högre omsättning.
– Det ger mer spänst i diskussionerna och tvingar alla att bli tydligare. Det ger resultat, säger Christina Gabrielsson.
Almi: "Mångfald i styrelserna gynnar tillväxten"Styrelser med utländska ledamöter ger bättre affärerFotnot: Almi erbjuder affärsutveckling och finansiering till företag som vill växa och utvecklas. Almi Företagspartner AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest.