Krönika: Det finns kämpar, och så finns Gustav Rydahl

Publicerad:
Gustav Rydahl efter 1-0-målet. Foto: FREDRIK KARLSSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Man kommer ju sakna Gustav Rydahl. För efter den här säsongen lär han ryka. Maken till driv och hjärta – friarna i form av klubbar overseas måste ju stå på rad.

Heta känslor när Färjestad vann – stekhet streckstrid väntar

Jag var lätt skeptisk till Färjestads chanser inför den här kvällen, det sticker jag inte under stolen med.

Förra veckans matcher mot Djurgården och Linköping var visserligen helt okej stundtals, men det var inget topp sex-lag som spelade.

Efter matchen mot Linköping skrev jag att orosmoln täckt Färjestads himmel. Ikväll skingrades de. Jag ska inte säga att de är helt borta, men visst var det en del blå himmel som skymtade.

Färjestad spelade enklare, rakare och tuffare. Man mötte gästerna högt upp i banan och gjorde målvaktslivet relativt enkelt för Dominik Furch som fick jobba med bra sikt och en hel del Örebrolägen utifrån.

Ett orosmoln som envist hänger kvar är utvisningarna. FBK tog en hel del utvisningar i onödiga lägen, även om man också hade ”tur” att inte åka på fler. Örebro fick ett pangläge att komma in i matchen när gästerna fick spela powerplay i fyra minuter i inledningen av tredje perioden.

Målet kom inte – då. När reduceringen sedan kom i slutet av matchen var tiden så knapp, och på slutet lyfte Gustav Rydahl med publikens hjälp ut pucken ur FBK-zonen, och trepoängaren var i hamn. Megatunga tre poäng.

Rydahl var isens gigant. Han var ständigt i händelsernas centrum. 1-0-målet var av absolut toppklass. Rydahl såg ut att ha betong i benen när anfallet startade, men hittade kraften att komma fram sig i precis rätt läge för att ta emot Michael Lindqvists passning. Avslutet var vasst.

I en läsaromröstning bad vi er att rösta på vem som var Färjestads bäste spelare mot Örebro. Dominik Furch och Gustav Rydahl fick flest röster – ingen överraskning. Furch stängde igen och agerade lugnt och sansat när det stökades runt honom. Och Rydahl, ja detta rivjärn från Älvåker (därifrån är han, sägs det), han tog ut sig fullständigt.

Luleå borta väntar på torsdag, och då resultaten i övrigt gick Färjestads väg ikväll blir den en riktig rysare.

Disciplin, balans samt enkelt och rejält spel i egen zon packas ned i bagaget.

Och glöm inte rivjärnet, för allt i världen!

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrGustav RydahlIshockeyKrönikorSportkrönika

Läs vidare