Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: När Putin tar chipsen

Publicerad:
NWT Ledarredaktion
henrik.l.barva@nwt.se
Det ska tydligen finnas en ansenlig mängd potatis som väntar på att bli chips, men det saknas solrosolja att fritera dem i, skriver Byrån.
Det ska tydligen finnas en ansenlig mängd potatis som väntar på att bli chips, men det saknas solrosolja att fritera dem i, skriver Byrån. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Så sörj inte att den svenska reduktionsplikten gör att du måste välja mellan bränsle och chips. Det finns ändå snart inte chips, skriver Byrån.

En svensk chipstillverkare gjorde under många år reklam under parollen ”du har något som andra inte har”. Enligt rykten ska förhållandet nu vara det omvända, och chipstillverkarna sakna något. Det ska tydligen finnas en ansenlig mängd potatis som väntar på att bli chips, men det saknas solrosolja att fritera dem i.

En rimlig anledning är att Ukraina och Ryssland dominerar marknaden, och att dessa just nu har annat för sig än att exportera solrosolja. Bristen på sojaolja innebär att priserna på andra biooljor stiger. Så sörj inte att den svenska reduktionsplikten gör att du måste välja mellan bränsle och chips. Det finns ändå snart inte chips.

Inte helt genomtänkt

Det har varit stort fokus på demonstrationerna mot den svenska socialtjänsten. Dessa har byggt på rykten om att svenska myndigheter omhändertar muslimska barn i syfte att genom påtvingat fläskätande och sekulariserande hjärntvätt göra barnen kristna. Påståenden som i syfte att vinna röster underblåsts av partiet Nyans.

Kampanjen har ansetts öka hotbilden mot Sverige. Det har således funnits en tämligen bred politisk enighet att med fakta försöka stävja upprördheten och att hindra att partiet Nyans plockar röster på felaktigheterna.

Att en demonstrationernas talare utgjordes av Stockholmsmoderaten Ida Drougge är därför uppseendeväckande. Än mer då hon i allt väsentligt bekräftade demonstranternas felaktiga bild. Drougges tanke att hindra folk från att rösta på Nyans genom att rösta på Moderaterna istället känns inte helt genomtänkt.

Metaförbud

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldson (S) och Miljöpartiets språkrör, tillika ex-minister, Per Bolund begick den 25 februari debattartikel i vilken de berättade om Sveriges storvulna planer att förbjuda utvinning av fossilt bränsle. Något Bolund under tiden han fortfarande var minister lät Sverige förbinda sig till under klimatmötet i Glasgow. Tidsplanen var då 2050, men Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar ha bråttom innan valet.

Fler som ingått detta förbund är bland annat Costa Rica och Danmark. Danmark nådde sin peak oil 2005 och kommer ha dragit upp all sin olja långt innan 2050. Sverige och Costa Rica har knappt någon utvinning alls. Det förbud Thorwaldsson och Bolund så stolt presenterar är alltså lika relevant som om Saudiarabien meddelat att fasa ut sin grisproduktion.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Bubbel från ByrånCosta RicaDanmarkElGlasgowGodisKarl-Petter ThorwaldssonKlimatModeraternaNyansPer BolundRysslandSaudiarabienSigneratSocialdemokraternaSocialtjänstenUkraina