Hoppa till huvudinnehållet

Konst, skrädmjöl och Ängsbacka – här är Värmlands vackraste böcker

Publicerad:
Värmlands vackraste böcker är utsedda. Föreningen Värmlandslitteraturs ordförande Berit Wester håller i vinnarboken, flankerad av Dan Nilsson och Margareta Edsgård samt Gunilla Jägeberg, som skrivit de hedersomnämnda böckerna.
Värmlands vackraste böcker är utsedda. Föreningen Värmlandslitteraturs ordförande Berit Wester håller i vinnarboken, flankerad av Dan Nilsson och Margareta Edsgård samt Gunilla Jägeberg, som skrivit de hedersomnämnda böckerna. Foto: Lena Richardson

En bok med tyngd om en nytänkande, men lite bortglömd Värmlandskonstnär – det är Värmlands vackraste bok 2021.

– Jag blev så rörd och glad, säger Anita Theorell, som skrivit praktverket om Axel Törneman.

Juryn hedersprisar därtill en kokbok från Ängsbacka kursgård och en bok om skrädmjöl.

På tisdagsförmiddagen var det dags för årets avslöjande från Föreningen Värmlandslitteratur. De nominerade var många i det kulturtäta Värmland, men bara en får ståta med titeln Årets vackraste bok.

Och den boken är...

– Axel Törneman 1880-1925: pionjär i brytningstid!

Många års arbete

Författaren är Anita Theorell, som är doktor i konstvetenskap och har arbetat i många år med boken om en av sina stora favoriter i konsten, den Värmlandsbördige konstnären Axel Törneman.

– Det var mycket turer hit och dit, innan boken kom ut. Det var många år jag lade ner på det här och jag var ganska utbränd när den var klar, säger författaren när NWT ringer upp och gratulerar.

Anita Theorell jobbade i många år med sin bok om Axel Törneman. Det blev ett praktverk, som nu fått priset Vackraste Värmlandsbok 2021.
Anita Theorell jobbade i många år med sin bok om Axel Törneman. Det blev ett praktverk, som nu fått priset Vackraste Värmlandsbok 2021.

Hon bor i Stockholm och var inte på plats på presskonferensen, men kan glädja sig åt en motivering som innehåller ord som praktverk, nyfikenhet, harmoniskt och luftigt uttryck, ovanligt rikt illustrerad.

– Jag känner mig hedrad och glad, säger hon.

Lyfter fram Törneman

Boken har fått ett fint mottagande överlag och hon har, trots 80 år fyllda, fortsatt att arbeta för att sprida ordet om den modernistiske målaren, som hon tycker blivit orättvist bortglömd tidigare.

– Nu sitter jag och gör ett bildspelsföredrag jag ska hålla i Uppsala, berättar hon.

Måltidsböcker prisas

På plats vid presskonferensen på stadsbiblioteket i Karlstad var däremot hederspristagarna, som är två till antalet. Båda har måltidstema: ”Skrädmjöl. Det värmländska mjölet” av Margareta Edsgård och ”Ängsbacka kitchen stories”, med text av Gunilla Jägeberg.

– Det känns jätteroligt, verkligen! Den här boken är ett samarbete som vuxit fram i tre års tid kring den community som är på och runt Ängsbacka. Vi har varit fem personer i det kreativa teamet som skapat boken tillsammans, men sen är det ett 30-tal medverkande, som får berätta sina livshistorier, dela sina recept och berätta roliga anekdoter från köket och även Ängsbackas historia porträtteras ju här, säger Gunilla Jägeberg.

Gunilla Jägeberg med sin bok Ängsbacka kitchen stories, som fick ett hedersomnämnande av juryn. Boken är skriven på engelska och innehåller många recept, men berättar även om kursgårdens historia.
Gunilla Jägeberg med sin bok Ängsbacka kitchen stories, som fick ett hedersomnämnande av juryn. Boken är skriven på engelska och innehåller många recept, men berättar även om kursgårdens historia. Foto: Lena Richardson

Hon bor i Stockholm, men har varit volontär på Ängsbacka i flera år. Bokidén har funnits länge:

– Alla frågar efter recept för maten är så uppskattad där.

Skriven på engelska

Kursgården har internationell prägel och boken är skriven på engelska, helt enkelt för att så många som möjligt ska kunna läsa den.

Boken kom ut i början av juli i fjol, då Ängsbacka firade 25 år. Både boken och jubileet hamnade dock i skuggan, när den så omskrivna tantrafestivalen resulterade i stor coronasmittspridning.

Påverkat tusentals liv

– Boken kom kanske lite i skymundan av det, men det känns roligt nu att kunna visa upp den, så att de som kanske bara läst om Ängsbacka i tidningen, kan bli nyfikna och vilja ta del av vad det är för en plats, genom att möta människorna, vars liv formats mycket av den platsen, säger Gunilla Jägeberg. Det är en plats som har påverkat tusentals människors liv sedan starten 1996. Det finns berättelser i boken om människor som förändrat hela sitt liv sedan de kom till Ängsbacka och verkligen lagt om sin livsbana.

Debutant prisas

Margareta Edsgård som skrivit boken om skrädmjöl är glad och överraskad.

– Fantastiskt roligt. Det här kunde jag aldrig drömma om! Man vet ju inte vad det blir när man börjar. Jag har aldrig gjort en bok förut och då vet man ju inte alls, blir det platt fall eller blir det ok?

Margareta Edsberg upptäckte att det inte fanns någon bok om skrädmjöl. Då grep hon in och skrev en själv. Dan Nilsson tog bilderna.
Margareta Edsberg upptäckte att det inte fanns någon bok om skrädmjöl. Då grep hon in och skrev en själv. Dan Nilsson tog bilderna. Foto: Lena Richardson

Hon har jobbat med utveckling av värmländsk mat i många år och bokidén kom när hon sökte efter böcker om skrädmjöl.

– Jag fann ingenting; det fanns ingen egen bok om skrädmjölet.

Nu är den luckan igentäppt och skrädmjölet lever. Kvarnarna mal, mjölet har fått skyddsstämpel och intresset är på väg uppåt.

– Det är ett fantastiskt mjöl och det är fler och fler som upptäcker det.

Stort utbud

Hela 21 böcker var nominerade i år – och bara tre lyfts fram.

– Det har varit väldigt svårt. Det är så många fina böcker att välja mellan, säger Margareta Wallin Wictorin, som är en av jurymedlemmarna.

Fakta

Värmlands vackraste böcker

Vackraste Värmlandsbok 2021

– Axel Törneman 1880-1925: pionjär i brytningstid.

Form Patric Leo, bildredaktör Bengt Wanselius, text Aita Theorell, bokförlag Stolpe.

Hedersomnämnanden:

– Skrädmjöl. Det värmländska mjölet

Form Johan Sjödelius, foto Dan Nilsson, text Margareta Edsgård, förlag Votum.

– Ängbacka kitchen stories

Form Rabea Holzfurtner, fotograf Ken Buslay, text Gunilla Jägeberg, eget förlag.

Värmlands vackraste böcker är utsedda av Föreningen Värmlandslitteraturs jury. I mitten står vinnarboken, flankerad av de två hedersomnämnda.
Värmlands vackraste böcker är utsedda av Föreningen Värmlandslitteraturs jury. I mitten står vinnarboken, flankerad av de två hedersomnämnda. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ÄngsbackaAxel TörnemanFöreningen VärmlandslitteraturFörfattareFritid och livsstilKändisarKarlstadKonstKonstnärLitteraturLivsmedelNöje/KulturSkrädmjölStadsbiblioteketVärmlands länVärmlands vackraste bok

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.