Hoppa till huvudinnehållet

40 000 samlades in på ett dygn – fyra gånger mer än under ett helt kvartal

Publicerad:
Foto: Tommy Lofgren

Under lördagens manifestation på Stora Torget gick Röda Korsets volontärer runt med sina bössor.

Den insamlade summan landade på totalt 40 000 kronor. Vilket är fyra gånger mer än vad man vanligtvis samlar in under ett helt kvartal.

– Och gåvorna fortsätter rulla in, säger Heiko Bubholz, styrelsemedlem i Röda Korset Karlstad.

Efter Rysslands invasion av Ukraina startade Röda korset, i samarbete med bland annat NWT, en insamling.

Den ideella föreningens medarbetare och volontärer har blivit allt fler, men de hårda striderna gör hjälparbetet på plats svårt.

Förutom att vara på plats inne i Ukraina och på andra ställen längs landets gräns, ger den ideella föreningen humanitärt stöd till de som nu flyr eller redan har flytt landet.

I Karlstad är engagemanget stort för att hjälpa det krigsdrabbade folket. På lördagen samlades hundratals människor på Stora torget för att stötta Ukraina.

Under ett enda dygn samlade då Röda Korset Karlstad in mer pengar än vad de vanligtvis gör under ett helt kvartal.

– Vi fick in 40 000 kronor genom bössorna, hälften i Swish och hälften i kontanter, säger Heiko Bubholz och fortsätter:

– Man kan jämföra det med hur mycket vi brukar samla in i bössorna under ett kvartal, den summan ligger på 10 000 kronor.

”Vi måste enas för att undvika en världskatastrof”Signe, 10, deltog på manifestationen: ”Jag har satt upp Liliias tal på skolan”Biskopen om Ukrainakriget: ”Att det här skulle ske är helt absurt”

Uppmuntrar till klädköp

Varje kommun i länet har sin egen insamling och det är sedan de lokala organisationerna som i sin tur styr var pengarna går.

Röda korset Karlstad donerar jättesumma till Ukraina

Engagemanget för att hjälpa det ukrainska folket är stort, och beredskapen från Röda Korsets håll är mycket god, enligt Heiko Bubholz.

– Det händer mycket nu på alla fronter, vi har väldigt bra försäljning i second hand-butiken och får in mycket från bössorna som står ute i affärerna.

SWISH

Hjälp oss hjälpa

Röda Korsets och NWT Medias insamling till Ukraina: swisha till 900 80 79 och skriv VÄRMLAND som meddelande.

De kläder som människor skänker till Röda korsets butik i Karlstad säljs och sedan skickas pengarna vidare ner till Ukraina.

– Vi uppmuntrar folk att komma in och handla, det är ett bra sätt att samla in mer pengar. Och de som inte kan eller vill ge pengar kan alltid bli volontärer hos oss.

Heiko Bubholz.
Heiko Bubholz. Foto: Karlstad kommun

Heiko Bubholz berättar om hur han själv fattade intresse för Röda Korset 2011, i samband med att han flyttade till Karlstad.

– Jag sökte efter en meningsfull hobby, det var så jag kom in i det. Jag gillar att vara ute på samhället och träffa folk på gatan som har engagemang, säger han.

Många som behöver hjälp

Det intensiva engagemanget för just Ukraina kommer vid någon tidpunkt att avta, oavsett hur lång konflikten blir. En vanlig trend, enligt Heiko Bubholz.

Han betonar vikten av att inte glömma bort att skänka pengar till andra insamlingar, för att även hjälpa utsatta människor i andra krigsdrabbade länder.

– Situationen i Jemen är hemsk, dit har vi samlat in mycket pengar.

Under förra året samlade Röda Korset i Karlstad in totalt 800 000 kronor till Röda Korsets katastroffond, pengar som sedan har gått ut till behövande människor runt om i hela världen.

– Det är häftigt att lilla Karlstad kan få ihop så mycket pengar, säger Heiko Bubholz.

Nu är lastbilen på väg: ”Gensvaret på donationerna har varit enormt”14 kilometer från krigets Ukraina – Maruisa, 23, flydde bombernaViktoria, 22, från Filipstad fast i kriget i Ukraina: ”Rädd och chockad”

Artikeltaggar

Heiko BubholzInsamlingarKarlstadNyheterRöda korsetSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.