Hoppa till huvudinnehållet

Trots räddningschefens vädjan – nu kan dammarna rivas ut

Publicerad:
Räddningschef Håkan Finnkvist. Foto: Pia Holmström

Fortum får riva ut de båda dammarna i Östra och Västra Görsjön i Hagfors kommun. Det har Mark- och miljödomstolen i Vänersborg nyligen beslutat. Detta trots räddningschefens vädjan. Enligt honom kan en rivning av dammarna göra att brandsläckningsarbeten försvåras.

Mark- och miljödomstolen kom med sin dom i slutet av förra veckan. Från det att domen vinner laga kraft har Fortum fem år på sig att slutföra arbetet med att riva ut de båda dammarna i Östra och Västra Görsjön.

I domslutet framgår att Hagfors räddningschef Håkan Finnkvist är oroad över att dammarna ska rivas ut för att det innebär att släckningsarbeten försvåras. Nu kan räddningstjänsten utan problem fylla på vatten till brandbilarna, men när dammarna rivs blir det inte lika lätt.

– Det blir ju en vattennivåsänkning. När det rivs ut blir det svårare att hämta vatten, det blir ju inget vattenmagasin att hämta ifrån som tidigare, säger Håkan Finnkvist.

Extra säkerhetsåtgärd

Om det skulle brinna på intilliggande återvinningsstationen Holkesmossen anser han att det är av stor betydelse att dammarna är intakta.

– Då kan det bli problem om vi inte kan fylla upp där. Vi har ju vatten i brandbilarna, men det är ju en extra säkerhetsåtgärd att kunna fylla upp i vattendrag vid större bränder. Dessutom är ju Hagfors kommun en riktig skogsbygd. Vid skogsbränder är det bra att kunna fylla upp vatten från dammarna för vi har ju inget stort brandpostnät här.

”Det är jag mest rädd för”

Vid mark- och miljödomstolen pågår fler mål om dammutrivningar som Fortum vill göra i Hagfors kommun. Bland annat i Storullen som är dricksvattentäkt för Hagfors, Munkfors och delar av Forshaga.

– Det värsta är inte en dammutrivning i Östra och Västra Görsjön. Det värsta vore om dammen i Storullen revs ut, det är jag mest rädd för, säger Håkan Finnkvist.

NWT är i kontakt med mark- och miljödomstolen som berättar att det är ett pågående ärende, så ett datum för beslut är ännu inte satt.

NWT berättade också för snart ett år sedan att beslut om Fortum får riva ut Storullen eller ej drar ut på tiden. Detta för att Länsstyrelsen i Värmland beslutat att Fortum måste göra en utökad miljökonsekvensbeskrivning eftersom en utrivning kan innebära en betydande miljöpåverkan. Orsaken är ett skyddsvärt unikt bestånd av storröding.

Förstår oron

På Fortum är man nöjd över att mark- och miljödomstolen fattat beslutet till deras fördel.

– Vi avser att kunna börja riva ut dammarna i Västra och Östra Görsjön i juli i år, säger Stefan Norberg, projektledare Fortum.

Han kommenterar även räddningschefens farhågor.

– Jag förstår att han är orolig över detta. Men det bästa hade ju varit om kommunen tagit över ansvaret och använt dem som branddammar. När det gäller Storullen jobbar vi på att kommunen ska ta över dammen på ett eller annat sätt, säger Stefan Norberg.

Artikeltaggar

DammForshaga kommunFortumHagfors kommunHåkan FinnkvistMunkfors kommunSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.