Hoppa till huvudinnehållet

20-tal hemvändare spelar upp till hundraårsfirande i Karlstad

Publicerad:
Dirigenten Magnus Fryklund är uppvuxen på Henstad i Karlstad men bor i Frankrike. Den 12 mars dirigerar han Karlstads orkesterförenings jubileumskonsert, med flera hemvändare i orkestern dagen till ära. Foto: Lena Richardson

Karlstads orkesterförening fortsätter att fira sitt 100-årsjubileum.

Lördagen den 12 mars är det dags för Magnus Fryklund att dirigera orkestern i en stor jubileumskonsert. Han är en av 20-talet utflyttade musiker som vänder hemåt för att delta i firandet.

Ska man vara petig bildades orkesterföreningen redan 1920, men först i höstas kunde orkestern börja fira på allvar. Då blev det en konsertkväll tillsammans med Wermland opera och nu är det dags för nästa steg i firandet. På lördag vankas det jubileumskonsert i Tingvallakyrkan med verk av bland andra Helena Munktell, Valborg Aulin, Gabriel Fauré, Sibelius och Strauss den yngre.

På spellistan står bland annat det verk som avslutade orkesterföreningens allra första konsert 1920: An der schönen blauen Donau.

Hemvändare spelar

Bland dem som spelar i jubileumskonserten finns ett tjugotal hemvändare.

– Det är många som gjort sina första lärospån hos oss. Vi har bjudit in musiker som en gång spelat som unga i orkesterföreningen, så nu kommer musiker från Stockholmsfilharmonin, Oslofilharmonin, Göteborgs symfoniker och opera och många andra orkestrar, berättar föreningens ordförande Mats Kästel.

Mats Kästel hade en lång lista med utflyttade Karlstadsmusiker när han började bjuda in musiker att spela i jubileumskonserten. Ett 20-tal har tackat ja och kommer till Tingvallakyrkan lördagen den 12 mars.
Mats Kästel hade en lång lista med utflyttade Karlstadsmusiker när han började bjuda in musiker att spela i jubileumskonserten. Ett 20-tal har tackat ja och kommer till Tingvallakyrkan lördagen den 12 mars. Foto: Lena Richardson

Han fick positiv respons från många på sin långa lista och även bland återbuden finns bevis på att musiken lever för de utflyttade orkestermedlemmarna.

– En svarade att ”då spelar jag på Versailles” och någon annan satt i Bryssel och gjorde något.

Han tror på många glada återseenden på lördag och för orkestern och hemvändarna väntar en fest efter konserten, så att alla verkligen ska hinna ses.

Hemvändare på pulten

Med ordinarie orkestermedlemmar och hemvändare blir det över 60 musiker vid konserten och de leds av ännu en hemvändare: dirigenten Magnus Fryklund.

– Han började sin bana hos oss en gång. Nu dirigerar han i Göteborg, Malmö, Köpenhamn med flera platser. Hans fasta position är som "Chef d'Orchestre" i operaorkestern i Montpellier södra Frankrike, berättar Mats Kästel.

Kvällens presentatör är musikforskaren Christina Tobeck.

Förväntansfull

Att jubilaren hunnit gå mot 102-årsdagen innan 100-årsfirandet är klart, må vara hänt och får tillskrivas pandemin. Mats Kästel är förväntansfull, både inför den musikaliska upplevelsen som väntar den 12 mars och inför alla återseenden.

– Det ska bli kul! Vi ska trivas och ha roligt tillsammans, sammanfattar han.

Mäktiga toner i Domkyrkan - "Storartad musik kräver storartad orkester”Dirigenten Magnus lever med musikens kraft: ”Som att sitta i en riktig Ferrari”

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHistoriaJubileumKarlstadKarlstads orkesterföreningKonserterMagnus FryklundMats KästelMusikNöje/KulturTingvallakyrkanVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.