Finnskogahemmet byggs om till lägenheter: ”Det blir fler som bor i huset”

Publicerad:
Anna-Lena Carlsson (C) och Peter Jonsson (S), kommunalråd i Torsby kommun. Foto: Morgan Bäckvall

Finnskogahemmet lades ned som särskilt boende. Som biståndsbedömt trygghetsboende gick det trögt att hyra ut.

Men politiker och tekniska avdelningen hade ett ess i rockärmen: Finnskogahemmet ska bli lägenheter och renoveras för flera miljoner kronor.

Vad skulle hända med Finnskogahemmet i Bograngen när de särskilda boende-platserna avvecklades?

Svaret blev biståndsbedömt trygghetsboende. Men socialnämnden möttes av ett svalt intresse och hade svårt att få uthyrt.

Nu ska tekniska avdelningen istället bygga om Finnskogahemmet till lägenheter. Hur många lägenheter och vilken planlösning det blir är inte klart. Det kommer att kosta några miljoner, oklart hur många, rymmas inom tekniskas befintliga budgetram med möjlighet till hyresintäkter.

Finnskogahemmet i Bograngen byggs om till lägenheter.
Finnskogahemmet i Bograngen byggs om till lägenheter. Foto: NWT ARKIV

– Vi ser att man kanske inte vill bo i ett särskilt boende och efterfrågan är seniorboende och trygghetsboende, säger kommunalrådet Anna-Lena Carlsson (C).

– Vi har sett några ställen där det skulle kunna fungera bra och då har vi Finnskogahemmet. Där finns det vi idag en boende i en länga och så finns det tre servicelägenheter i en annan länga, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

Nu har kommunalråden pratat ihop sig med socialchefen och fastighetschefen att hemtjänsten blir kvar i Finnskogahemmet, tekniska bygger om till lägenheter för äldre, med närhet till livsmedelsbutik.

– Det kommer förstås att annonseras och man får ställa sig i kö, säger Peter Jonsson.

En veranda kommer att byggas enligt önskemål från de redan boende i ena längan och en källarlokal ställs i ordning som kan hyras av föreningslivet.

– Med den här lösningen blir det mer liv och rörelse i bygden och fler som bor i huset, hoppas Peter Jonsson.

Artikeltaggar

Anna-Lena CarlssonBograngenBostad och byggenFinnskogahemmetPeter JonssonTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare