Hoppa till huvudinnehållet

Här åker lastbilarna från Röda korset i Polen rakt in i kriget

Publicerad:
Här är en av Röda korsets stationer i Polen, nära gränsen till Ukraina.
Här är en av Röda korsets stationer i Polen, nära gränsen till Ukraina. Foto: Tommy Pedersen

RZESZOW. Röda korset är en hjälporganisation många värmlänningar nu donerar pengar till.

NWT var på två av deras stationer i Polen, nära gränsen till kriget i Ukraina, för att följa arbetet.

– Nästan allt ska in i Ukraina, speciellt till Lviv, Kiev och Ternopil, säger organisatören i Polen Touiasz Huc.

NWT:s livebevakning om kriget i Ukraina

Lastbil efter lastbil packas full med mat, kläder, leksaker och medicin.

Det är volontärer, Röda korset-personal från olika delar av världen och brandmän, såväl tyska som polska, som hjälper till i arbetet.

På stationen packas många lådor av förnödenheter.
På stationen packas många lådor av förnödenheter. Foto: Tommy Pedersen

Strax utanför den polska staden Rzeszow finns två Röda korset-stationer. Organisationen syns även på fler platser i området nära gränsen till Ukraina och är inne i landet.

Syftet är att ge humanitärt stöd till både de som är kvar inne i landet och kriget, samt de som nu flyr eller har flytt.

Ska in i kriget

Lastbilarna från dessa stationer ska till bland annat gränsen i Medyka, där många flyktingar passerar, samt över gränsen – in i kriget.

– Nästan allt ska in i Ukraina, speciellt till Lviv, Kiev och Ternopil, säger Touiasz Huc, organisatör på ena stationen, till NWT.

Röda korset-organisatören Touiasz Huc.
Röda korset-organisatören Touiasz Huc. Foto: Tommy Pedersen

Saker som kläder och leksaker som hittas här på denna station är donerat från lokalbefolkningen. Och den polska befolkningen har verkligen kraftsamlat. Antalet överpackade lådor är helt omöjligt att räkna.

På den andra, större stationen finns ännu mera förnödenheter. Lastpall efter lastpall fulla av matkonserver, till exempel.

Donationer

Sedan kriget bröt ut i Ukraina har många värmlänningar valt att donera pengar till hjälporganisationer. Röda korset är en av dessa.

NWT Media har till exempel ett samarbete med Röda Korset för att rädda liv. Alla pengar som kommer in via insamlingen och Röda Korsets insamling i Värmland, Dalsland och Skaraborg dubblar NWT upp till en miljon kronor. Läs mer om det här.

Totalt sett har insamlingen vid lunchtid på söndagen gett 730 118 kronor och med NWT:s dubblering ger det totalt 1 460 236 kronor. I Värmland har insamlingen gett 505 063 kronor och snittgåvan är på 372 kronor.

Samla ihop två miljoner kronor tillsammans med oss
Många hjälper till Röda korset på plats i Polen.
Många hjälper till Röda korset på plats i Polen. Foto: Tommy Pedersen

Organisatören Touiasz Huc berättar att pengar som doneras till organisationen går bland annat till vad ukrainare på andra sidan säger att de behöver som mest.

– Som matransoner och medicin, säger han.

NWT:s team i Polen: Viktor Sunnemark och Tommy Pedersen.
NWT:s team i Polen: Viktor Sunnemark och Tommy Pedersen.

Läs mer:

NWT precis intill kriget i Ukraina – vad undrar du?Här korsar flyktingarna gränsen från kriget: ”Min mamma stannade i Ukraina”14 kilometer från krigets Ukraina – Maruisa, 23, flydde bombernaJoanna har öppnat sitt hem för krigets flyktingar: ”En egen liten familj”

Artikeltaggar

HjälparbeteKrigPolenRöda korsetSamhälleUkrainakriget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.