Hoppa till huvudinnehållet

Gjuteriet gör nysatsning på levande kultur

Publicerad:
Emil Andersson är föreståndare på Gjuteriet, kulturhuset där ideella krafter samlas för att skapa och delta i kultur av olika slag.
Emil Andersson är föreståndare på Gjuteriet, kulturhuset där ideella krafter samlas för att skapa och delta i kultur av olika slag. Foto: Lena Richardson

Gjuteriet i Karlstad nysatsar på levande kultur, med fasta tider varje vecka för föreläsningar och konserter.

– Jag vill att det ska vara fler evenemang här, för att locka hit folk och få fler att upptäcka Gjuteriet, säger föreståndaren Emil Andersson.

Gjuteriet Live är satsningen som varje onsdagskväll ska bjuda på en föreläsning och varje torsdagskväll en musikalisk begivenhet. Satsningen görs tillsammans med Studiefrämjandet och föreningen Karlstad lever.

– Vi tänkte först att vi kör på prov under mars, men det har redan börjat fylla på ända in i april, säger Emil Andersson.

”En mysig kväll”

Första evenemanget i raden blev ett gästspel av singer-songwritern Maria Årlén i torsdags.

– Vi hade en väldigt mysig kväll, säger Emil Andersson och rapporterar om högkvalitativ musik och en nöjd publik.

Maria Årlén var först ut på Gjuteriets nya livescen.
Maria Årlén var först ut på Gjuteriets nya livescen. Foto: Privat

Härnäst väntar ett föredrag på onsdag, den 9 mars, med Lotta Dyhr-Nielsen och Jan Elofsson från utvecklingsprojektet Jämställt.nu. På torsdag, den 10 mars, kommer Philip Rye att göra sin debutspelning med både egna låtar och covers.

Stor bredd

Emil Andersson lovar stor bredd i det som bjuds: från stillsamma ballader till punkband.

Schemat för Gjuteriet Live blev späckat direkt, visar Emil Andersson.
Schemat för Gjuteriet Live blev späckat direkt, visar Emil Andersson. Foto: Privat

Gemensamt för alla Gjuteriet Live-programmen är att de börjar klockan 19.00 och att lokalen är Gjuteriets café.

Där får man ta in som mest 50 personer och runt 30 sittande ryms.

Emil Andersson berättar att Studiefrämjandet sett att det finns efterfrågan på en scen i den här lite mindre skalan. Det mindre sammanhanget ger också fördelar i närhet:

Viktig närhet

– Det blir en intim spellokal, där man är nära publiken, säger han och framhåller också möjligheten till kommunikation mellan den som står på scenen och publiken, oavsett om det är en konsert eller en föreläsning.

– Det är lättare att få igång ett samtal och man kan connecta bra till publiken, säger han.

Artikeltaggar

Café GjuterietEmil AnderssonFöreläsningHerrhagenKarlstadKarlstad leverKonserterMusikNöje/KulturSamhälleStudiefrämjandetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.