Hoppa till huvudinnehållet

V-politiker i krock med timmerbil: ”Hade kunnat bli allvarligare än det blev”

Publicerad:
Såret vid ögat syddes och orsakades troligen av en ipad som fanns i bilen. Håkan Svenneling fick även en fraktur i ansiktet samt skrapsår.
Såret vid ögat syddes och orsakades troligen av en ipad som fanns i bilen. Håkan Svenneling fick även en fraktur i ansiktet samt skrapsår. Foto: Peder Kaldal

På väg till riksdagsarbetet och Ukrainadebatten small det på riksväg 70.

Nu är Håkan Svenneling (V) sjukskriven en tid framöver.

– Det är speciellt när man är med i en olycka när det är som mest intensivt och blåser som mest.

Måndagen hade inletts med några mil i Vasaloppets öppna spår.

– Planen var att åka hela, men jag bröt i Mångsbodarna vid niotiden för att åka till Stockholm och Ukrainadebatten, berättar riksdagsledamoten Håkan Svenneling.

Han och föräldrarna satte sig sedan i bilen, men utanför Mora tog resan slut. Bakifrån kom en timmerbil och smällen gick inte att undvika.

Hur reagerar man när man hör en smäll? Eller hör man ens en smäll?

– Jo, jag uppfattade väl nån sekund innan kollisionen att vi skulle krocka, och skrek till mina föräldrar att ”Nu krockar vi”, så på det sättet var man mikroskopiskt sett förberedd.

Efter kollisionen tog sig Håkan Svenneling ur bilen för att få en överblick av olycksplatsen. Först då insåg han att han blödde från ansiktet.

– Då lade jag mig rätt upp och ner i snön och insåg att det inte skulle bli någon Ukrainadebatt, säger han och skrattar till lite.

– Jag fick fatt i en polis och sa att de måste kontakta riksdagens larmcentral och säga att jag varit inblandad i en trafikolycka. Då blev det att klippa bandet fullständigt.

Så här såg det ut på olycksplatsen.
Så här såg det ut på olycksplatsen. Foto: Privat

Bilen blev skrot

Stygnen vid högerögat är tre till antalet, därtill ådrog han sig skrapsår och en fraktur i ansiktet. Värktabletter och sjukskrivning står på schemat, istället för debatter och samtal. Bland annat missade han måndagens omröstning i riksdagen där man skulle besluta om att skicka pansarskott till Ukraina, där Vänsterpartiet röstade nej, men senare sagt att man kan tänka sig militärt stöd även gällande vapen.

Hur känns det att ha missat hela veckan?

– Det är såklart tråkigt. Alla samtal om Ukraina inom partiet har gått genom mig. Det har varit en massa extramöten både internt och i riksdagen där jag varit med på alla och dessutom har jag haft koll på processer såväl i Bryssel som Stockholm.

Bilen blev skrot och sett till de fysiska skadorna kom Håkan Svenneling och hans föräldrar lindrigt undan, sett till hur det hade kunnat sluta.

– Det är först efter ett par dagar man inser att ens liv stod på spel. Till en början är man mest fokuserad på vilka skador man har, men sen inser man att det hade kunnat bli allvarligare än det blev.

Sjukskriven

Under torsdagen skrev han kort om olyckan på Twitter att:

”Hade gärna deltagit i alla intressanta debatter ni haft i veckan om Ukraina både här och i Riksdagen”

Så här ett par dagar efter olyckan, kan du vara med i debatten nu?

– Nej, jag tänker att jag ska vara sjukskriven till dess jag slutar vara det. Jag ska inte logga in på Twitter igen förrän jag bestämt mig att börja jobba.

Kommande vecka besöker partiledaren Nooshi Dadgostar Värmland ett par dagar, men även att delta där får Håkan Svenneling lägga åt sidan.

– Även om politiken är viktig så måste man våga ta sig tid och fokusera på sig själv för att orka längre fram, säger han och har den kommande valrörelsen i tankarna.

– Jag tänker att det är kanske inte nu jag ska gå på som hårdast, säger han och skrattar.

De båda föräldrarna har också fått lämna sjukhuset.

Artikeltaggar

Dalarnas länHåkan SvennelingMoraPolitikTrafikolyckorVänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.