Dieselpriset är på väg upp mot 25 kronor. Det svider för många, inte minst för åkeriföretagen vars kostnader rusar i samma takt som dieselpriset.
Men de som drabbas är inte i första hand åkeriföretagen, utan deras kunder och i förlängningen hela Sverige. Det menar Christer Friberg, vd på Sunnemo åkeri AB i Karlstad.
24:77 kronor var dieselpriset på fredagen. Det betyder att dieseln har blivit nästan fyra kronor dyrare per liter sedan Ryssland invaderade Ukraina för en dryg vecka sedan. Bensinpriset har stigit med nästan två kronor.
För åkerierna med sina dieseldrivna långtradarekipage innebär prishöjningen kraftigt ökade utgifter.
– Varje krona dieseln blir dyrare per liter innebär 100 000 kronor i ökade driftskostnader per månad för oss, säger Christer Friberg, vd på Sunnemo åkeri med 35 anställda och 21 lastbilar med släp.
Familjeföretaget är ett av de större lokala åkerierna i Värmland och är anslutet till LBC Frakt.
Indexerade avtal
Christer Friberg är orolig över det som händer, men oron gäller inte i första hand hans eget företag. Transportbranschen använder sig nämligen nästan uteslutande av så kallade indexerade avtal, som kompenserar transportföretaget om bränslet blir dyrare under avtalsperioden.
– Vi skjuter hela den extra kostnaden på kunden, säger Christer Friberg.
Det som händer för åkeriföretaget är att det tvingas ligga ute med pengar under en månad när priset stiger, innan avtalet regleras nästkommande månad då företaget kompenseras. Det gäller alltså att ha tillräckligt med pengar i kassan för att klara driften de månader då priset höjs.
– Det kan vi hantera, men för mindre företag kan det bli problem med likviditeten. Jag tror att vi kommer att få se konkurser på grund av likviditetsproblem.
Orolig för Sverige
Ännu större oro känner han för åkeriföretagens kunder, som tvingas betala allt mer för sina varuleveranser.
– Vi vill ha industrin kvar i Sverige, men jag är rädd för att de stigande kostnaderna gör att företag överväger att flytta till länder med lägre kostnader. Jag är orolig för AB Sverige.
Han tror inte att läget är så allvarligt att vi kommer att få se störningar i varuleveranserna. Det kommer att finnas varor på hyllorna. Men vi vanliga kunder behöver förbereda oss på högre priser.
– Våra kunder har ju inget annat val än att ta ut kostnadsökningarna av sina kunder i sin tur.
”Sänk skatten”
Så vad kan man göra åt problemet? Christer Friberg säger att det finns en quick fix: sänkta skatter på drivmedel.
– Regeringen borde sänka skatten med två kronor litern för att möta den här allmänna oron. Kunde man gå in och ge stöd till drabbade privatpersoner när elpriset gick upp så kan man göra det när dieseln blir dyrare också.
Christer Friberg är inte den enda som kräver skattelättnader, och frågan diskuteras just nu i regeringen. Finansminister Mikael Damberg (S) sa i en intervju med TT på fredagen att ”svenska folket nog förstår att det inte går att kompensera för alla prisökningar när Ryssland bedriver krig i Europa”.
– Vi analyserar däremot om vi behöver gå in med särskilt stöd i den här situationen. Vi har visat att vi är beredda att gå in med stöd om det behövs, säger Mikael Damberg till TT och tar kompensationen för elpriserna som exempel.
Sänker med 50 öre
En skattesänkning med 50 öre per liter den 1 maj är sedan tidigare på gång, som ett resultat av att budgetalternativet från M, KD och SD röstades i genom i riksdagen före jul. Men den sänkningen är sedan länge uppäten av de prishöjningar som skett sedan dess.
– Vi följer det här noga och vi väntar också in förtydliganden från EU-kommissionen om hur statsstödsregler kan eller ska användas under den här krisen och de gör samma sak med verktygslådan för energipolitiken, säger Mikael Damberg.
En fråga är hur en eventuell samordning kan se ut i Europa. Damberg väntar sig besked från EU-kommissionen inom kort.
– Vi vet att det är rätt stora pengar om man funderar på olika ytterligare skattejusteringar eller kompensationer som man vill ska träffa hushållen.
Tusenlapparna ”flyger” iväg när jobbpendlaren Sven-Olof tankar rekorddyrtHöjda dieselpriser – men inte för Ingemars åkeri