Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Nu måste vi hålla ihop och inte visa oss svaga

Publicerad:
”Jag är också fredsvän, tro inte annat, jag har varit FN-soldat och sett människor dödas och det är inget som jag vill ska ske, oavsett nationalitet”, skriver insändarskribenten Roland. På bilden syns familjer från Ukraina fly kriget vid gränsen till Polen.
”Jag är också fredsvän, tro inte annat, jag har varit FN-soldat och sett människor dödas och det är inget som jag vill ska ske, oavsett nationalitet”, skriver insändarskribenten Roland. På bilden syns familjer från Ukraina fly kriget vid gränsen till Polen. Foto: Ola Torkelsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Slutreplik till ”Fredsvän 2”, NWT 3 mars

Du skriver att en sådan som Putin inte ger sig. Du har helt rätt, särskilt inte om han har en stark position. Därför är det så viktigt att alla står upp mot honom och inte viker sig.

Jag är också fredsvän, tro inte annat, jag har varit FN-soldat och sett människor dödas och det är inget som jag vill ska ske, oavsett nationalitet.

Insändare: ”Putin är med säkerhet en fulländad psykopat”

Men Sverige och Finland och övriga måste hålla ihop och får inte visa sig svaga. Att förhandla med Putin har ju hittills visat sig inte fungera. Han ljuger för att nå sina syften, han har ju sagt att det bara varit en övning, han har sagt att de börjat dra tillbaka sina trupper med mera. Det Ukrainas president sade till Putin visade med all tydlighet hur det fungerar; ”Vi attackerar inte Ryssland och vi har inga planer på att attackera Ryssland. Vad vill du att vi ska göra?” frågade han. Det går alltså inte att resonera logiskt med Putin, han har sin egen agenda och han vrider och vänder på allt för att uppnå den, och har till och med skapat en egen ny rysk historieskrivning baserad på hans önskedrömmar.

Du skriver att det kan uppstå strömningar i östra Europa som stödjer Ryssland, precis som Belarus valt att göra. Det är ytterst tveksamt om Belarus valt att göra det, däremot är det klart att Belarus maktfullkomliga ledare Lukasjenko har valt att göra det. Han och Putin är nämligen av samma skrot och korn (mest skrot). Det är också ytterst tveksamt om Ryssland kommer att ha något som helst stöd efter detta angrepp på Ukraina, utom från några extrema grupper, när folk får klart för sig vad de gjort.

Vi måste möta honom med gemensam styrka utan att backa det minsta, och vi måste slå mot allt som Ryssland har, ekonomi, gas, transporter, kultur, idrott, med mera, det är det enda han och liknande makthavare förstår. Och vi måste stödja Ukraina allt vi kan.

Det som förvånar mig i allt detta är att inga politiska ledare eller säkerhetstjänster i övriga Europa såg detta komma. Rysslands och Putins beteende har ju sänt starka varningssignaler under flera år genom ett irrationellt och opålitligt och omänskligt beteende gentemot de som på något sätt vågat opponera sig eller kritisera hans politik. Eller kan det vara så att man anade det men inte vågade slå larm? I så fall är man medskyldig till det som nu sker.

Sedan har ju svenska ledare, såväl Reinfeldt som Löfven med flera, varit mer än tillåtet naiva, även för att vara svenska politiker, som monterat ner det svenska försvaret under lång tid, i tron att Ryssland gick mot en typ av västlig demokrati. Nu sitter de med skägget i brevlådan. Inför allmän värnplikt så snart det bara går. Man kan inte fatta viktiga politiska beslut utifrån önsketänkande, det måste ske utifrån fakta. Nu har vi fakta!

Roland

Artikeltaggar

Alexandr LukasjenkoFredrik ReinfeldtInsändareStefan LöfvenUkrainakrigetVladimir Putin