Vi i civilsamhället är redo för en ny flyktingvåg

Debatt
PUBLICERAD:
Fortfarande, efter sex-sju års väntan, har många av våra skyddslingar fortfarande inte fått trygga uppehållstillstånd, skriver Birgitta Hinks, Klara Patzauer (bilden) med flera.
Foto: Marga Sandström
Om Migrationsverket skall vara redo för en ny flyktingström så måste de afghanska ärendena skyndsamt och effektivt avgöras, skriver Klara Patzauer med flera.

Enligt statsminister Magdalena Andersson (S) kommer Sverige inte vara ett stort mottagarland för de ukrainare som nu flyr från kriget. Hon förväntar sig att andra länder ska ta större ansvar än vid tidigare flyktingkriser. Polen har sträckt ut sin hand, och säger sig vara redo att ta emot en miljon flyktingar. När vi hör det skäms vi återigen för våra politiker, som fortfarande pratar om 2015.

2015 kom 162 877 asylsökande till Sverige. Sedan tyckte Sveriges regering att vi – inte flyktingarna – behövde ett andrum. 2021 var antalet asylsökande det lägsta under hela 2000-talet, drygt 11 000 personer. Ändå verkar det offentliga Sverige inte riktigt ha hämtat sig, trots att det snart har gått sju år sedan en stor flyktingström kom till Sverige.

Civilsamhället har alltsedan 2015 tagit ett oerhört stort ansvar. I det akuta skedet samlade vi in kläder och förnödenheter. Sedan började vi med språkkaféer och läxhjälp. Inte förstod vi då att det officiella Sverige skulle svika de asylsökande på det sätt som skedde. Men vi stod kvar. Vi öppnade våra plånböcker och våra hem.

Fortfarande, efter sex-sju års väntan, har många av våra skyddslingar fortfarande inte fått trygga uppehållstillstånd. Trots att de allra flesta är självförsörjande och bidrar med skatteintäkter är det fortfarande många som sitter fast i den svenska byråkratins mest ineffektiva och inhumana kvarn på Migrationsverket. Om Migrationsverket skall vara redo för en ny flyktingström så måste de afghanska ärendena skyndsamt och effektivt avgöras. Gruppen som helhet måste beviljas permanenta uppehållstillstånd.

Vi vet numera att den s k flyktingkrisen 2015 inte urholkade vare sig välfärd eller statsfinanser på det sätt som SD med sin skrämselpropaganda försökte göra gällande. Om det offentliga Sverige inser detta och börjar samarbeta med oss i civilsamhället så kan Sverige vara med och ge den fristad som våra vänner i Ukraina nu behöver. Visst är vi i civilsamhället trötta efter över sex år av ovisshet. Men vi är redo!

Världen i Värmland genom styrelsen

Klara Patzauer

Monica Sturegren

Birgitta Hinks

Martina Nisser Hollowell

Marga Sandström

Eva Berglind

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.