Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad går för slutspel – kan få derbyn i SSL nästa säsong

Publicerad:
Amanda Gottebos Karlstad har fortfarande greppet om slutspelsplatsen. Foto: Lisa Olaison

Innebandysäsongen 2021–2022 sjunger snart på sista versen. Om inte allt för länge vet vilka vilka lag som kan titulera sig svenska mästare, vilka som får ta klivet upp respektive ned ett steg och vilka som får kämpa vidare i samma serie. Mitt i slutstriden är flera värmländska lag högintressanta.

Svenska superligan, damer:

Två lag har stuckit iväg i toppen, Team Thoréngruppen och Pixbo Wallenstam. Men vilka som plockar hem mästartiteln kommer att avgöras i ett slutspel, där Karlstad IBF i allra högsta grad är med och slåss om en plats.

Karlstad ligger just nu sjua i tabellen på 29 poäng, en poäng före Nacka och tre före Malmö och Täby som ligger åtta respektive nia. Uppåt återfinns Sirius och Falun inom räckhåll, fem respektive sex poäng före KIBF.

Det är fortfarande, med fyra–fem omgångar kvar beroende på lag, väldigt öppet om vilka lag som går till slutspel och i teorin skulle Karlstad fortfarande kunna ramla ur serien. Men värmlänningarna har ett bra utgångsläge och kommer att möta flera av lagen runt slutspelsstrecket under deras fem avslutande omgångar.

Skulle laget gå till slutspel väntar kvartsfinal i bäst av fem matcher.

Allsvenskan södra, herrar:

Karlstad IBF har ett grepp om en av de fyra platserna till play off-spelet till SSL. Laget ligger trea med 38 inspelade poäng, fyra före femteplacerade Höllvikens IBF, plus 7 måls bättre målskillnad.

I play off-spelet väljer seriesegraren lag tre eller fyra till en matchserie över tre möten och serietvåan möter laget som blir över.

Segrarna i play off ett möter segrarna i den andra divisionens (norra) play off, där det högst rankade möter det lägst rankade. Segrarna där tar en plats i SSL nästa säsong.

Karlstad har kvar att möta Lagan IBK som slåss för sin överlevnad samt fjärdeplacerade Lillån IBK.

Simon Sjögrens Karlstad IBF ligger just nu trea i allsvenskan södra.
Simon Sjögrens Karlstad IBF ligger just nu trea i allsvenskan södra. Foto: Tommy Andersson

Allsvenskan västra, damer:

Skoghalls IBK har fortfarande möjligheten att ta sig upp topp två och säkra en play off-plats. Laget ligger fyra poäng bakom andraplacerade Västerås IBS, med två matcher kvar att spela. En av dessa matcher kommer att spelas mot just Västerås.

I teorin kan Skoghall även gå om serieledande FBC Katrineholm, som ligger sex poäng före. Men då måste Karlstad vinna båda sina resterande matcher, samtidigt som Katrineholm kammar noll. Dessutom måste Skoghall hämta in fyra måls målskillnad.

Hagfors var även de med länge och slogs om play off-platserna, men är nu sju poäng bakom Västerås och får sikta in sig på allsvenskan även nästa säsong.

Skulle Skoghall gå till play off väntar först ett bäst av tre-möte med ettan eller tvåan i allsvenskan södra (ettan i västra serien möter tvåan i södra och vice versa). Seger där innebär ett nytt bäst av tre-möte mot segraren i den andra matchen. Vinnaren där går, tillsammans med segraren mellan lagen i norra och östra serierna, upp till SSL.

Skoghall kan ta klivet upp till SSL nästa säsong.
Skoghall kan ta klivet upp till SSL nästa säsong. Foto: Tommy Andersson

Division 1 Västmanland/Örebro/Värmland, damer:

GS 86 AIF från Forshaga har gått som tåget i division 1. Laget har tagit 45 poäng på 16 matcher och har säkrat kvalspel till allsvenskan, trots att det är fyra matcher kvar. Samtidigt slåss Karlstad IBF Ungdom, BKI Sunnanå, Munkfors IBK och Kristinehamns IBF om resterande två kvalplatser, tillsammans med Lillån IBK. Bäst läge av dessa har Lillån, som ligger sju poäng efter GS 86. Därefter följer Karlstad på 34, Sunnanå på 32, Munkfors på 31 och Kristinehamn på 26.

Lillån har fyra matcher kvar, Karlstad, Sunnanå och Kristinehamn tre och Munkfors två. De tre bästa lagen i serien får spela play off, där lagen spelar två matcher per omgång. Segrarna i play off två är klara för allsvenskan.

Västmanland/Örebro/Värmland-serierna kvalar med GUD-serierna (Gävleborg, Uppland och Dalarna).

Samtidigt är det så gott som klart att både Skattkärrs IK och Skoghalls IBK Utveckling kommer att behöva kvala sig kvar, i bästa fall. Det är bara tre poäng som skiljer dem från direktnedflyttning, med fyra respektive tre matcher kvar att spela.

Kristinehamns IBF slåss om en plats till play off-spelet i division 1.
Kristinehamns IBF slåss om en plats till play off-spelet i division 1. Foto: Oscar Gustavsson

Division 1 västra, herrar:

Hagfors IBS är redan klara seriesegrare och andraplacerade Skoghalls IBK kommer också att få kvala uppåt. Det gäller även IBK Kungälv, med IBK Lidköping är inte helt säkra än. Laget ligger på fjärde plats, men sjätteplacerade Floda IBK samt sjundeplacerade Nilsby IK har fortfarande möjlighet att gå om. Fjärdeplacerade Alingsås är fyra poäng efter men med bara en match kvar att spela.

Floda måste dock hämta in fem poäng på två matcher och Nilsby sex poäng, också på två omgångar.

Kvalspelet fungerar på samma sätt som herrarnas mellan allsvenskan och SSL, förutom att play off två avgörs internt inom samma serie bland de fyra främsta (lag ett väljer mellan lag tre och fyra). Det vill säga, lag i västra serien möter exempelvis inte lag i östra serien.

I botten av tabellen, precis under strecket, finns Karlstad IBF Ungdom. Laget är två poäng från säker mark, med två matcher kvar att spela. De två lägst placerade lagen, just nu Karlstad och Stenungsund, åker ur division 1.

Läs mer:

Så ska formsvaga Karlstad IBF hitta slutspelsformen: ”Måste tro på det”Karlstad IBF:s superlöfte i stor intervju: ”Inte känt någon press”Petterssons pangsuccé – 32 poäng på 19 matcher: ”Det går i släkten”Lista: Här är Värmlands hetaste innebandytalanger

Artikeltaggar

Allsvenskan södraAllsvenskan västra damBKI SunnanåDivision 1 damer RegionDivision 1 västra herrGS 86Hagfors IBSHagfors IF UddeholmInnebandyKarlstad IBFKarlstad IBF DamKarlstad IBF HerrKristinehamns IBFNilsby IKSkoghalls IBK DamSkoghalls IBK HerrSSLVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.