Hoppa till huvudinnehållet

Sara Broos i publikt samtal med ”Sveriges mest okända kändis”

Publicerad:
Gunvor Nelson och Sara Broos möts för en publikt samtal om filmskapandet, livet och konsten.
Gunvor Nelson och Sara Broos möts för en publikt samtal om filmskapandet, livet och konsten. Foto: Privat/Filmform

Under temat "En regissörs vision" ges den exklusiva möjligheten att möta filmaren Gunvor Nelson – "Sveriges okändaste kändis" – i ett personligt samtal med Sara Broos.

Det är WIFT Värmland som står bakom evenemanget som äger rum i Kristinehamn på internationella kvinnodagen.

Organisationen WIFT – Women in Film and Television – är ideell och politisk obunden och syftar till att synliggöra och stärka yrkesverksamma kvinnor i alla funktioner inom film, tv och annan rörlig bild. WIFT finns på många ställen i världen och sedan några år finns det även en värmländsk gren av organisationen.

– För mig har det varit en väldigt bra ingång för att träffa kollegor inom filmen i Värmland, säger fotografen Marie Thorin som är en av de drivande i den värmländska organisationen.

– Nu vill vi lyfta att det finns många bra kvinnliga filmare i Värmland.

På den internationella kvinnodagen den 8 mars bjuder WIFT Värmland in till ett samtal mellan de värmländska filmarna Gunvor Nelson och Sara Broos på Bio och Bistro Kristinehamn. Det blir ett samtal om filmskapandet och om processer, om liv och konst. I samband med samspråket visas tre filmer av Gunvor Nelson – "My name is Oona", "Schmeerguntz" och "Take Off".

– Gunvor Nelson är Sveriges okändaste kändis, fortsätter Marie Tholin.

– Hon anses vara en föregångare inom experimentell film. En av de världens främsta, hon är jättestor inom den världen.

Marie Tholin är en av de drivande i WIFT Värmland.
Marie Tholin är en av de drivande i WIFT Värmland. Foto: Privat

”Personligt och intressant”

Gunvor Nelson är född 1931 i Kristinehamn och flyttade i unga år till USA där hon var en del av avantgarderörelsen New American Cinema. Hennes verk har visats på bland annat MoMa – Museum of Modern Art – i New York och på Moderna museet. 1992 återvände hon till sin värmländska hemstad.

– Kvällen blir väldigt exklusiv med samtalet och visningarna av hennes filmer, hon gör nästan inga framträdanden längre. Hon har en nära relation till Sara Broos, de arbetar med ett projekt tillsammans, så jag tror att samtalet kommer att bli personligt och intressant.

Om sina filmer säger Gunvor Nelson i ett pressmeddelande till NWT:

”Alla mina filmer har sin egen värld. Jag vill inte att de ska vara kopior av varandra.”

Scen ut Gunvor Nelsons film  "My name is Oona" från 1969.
Scen ut Gunvor Nelsons film "My name is Oona" från 1969. Foto: Filmform

Ytterligare filmare uppmärksammas

Inför den 8 mars kommer WIFT Värmland att lägga ut intervjufilmer på sociala medier där ytterligare ett antal värmländska filmare berättar om sitt arbete. Ellen Helinder, Sara Larsson och Anna Ehnsiö är några som medverkar.

– En regissörs vision är temat för hela det här evenemanget, sammanfattar Marie Tholin.

Kvällen den 8 mars invigs av WIFT Sveriges ordförande Helene Granqvist och evenemanget arrangeras av WIFT Värmland med stöd av Region Värmland och WIFT Sverige. Samma datum kommer de tre filmerna av Gunvor Nelson som visas att läggas ut på Cineasterna tillsammans med ytterligare verk av kvinnliga, värmländska regissörer.

Fotnot: Eventet är gratis. Anmälan till varmland@wift.se, begränsat antal platser.

Nathalie Álvarez Mesén: "Sexuella begär är naturliga, instinktiva"Ellen Helenius köpte kameran på Blocket – det slutade med en dokumentär

Artikeltaggar

BioDokumentärfilmFilmGunvor NelsonKändisarKonstKristinehamnLars LerinModerna museetNew YorkNöje/KulturSara BroosUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.