Hoppa till huvudinnehållet

Mål om halverat antal självmord missades – nu ska ny plan antas

Publicerad:
Region Värmland föreslås godkänna en ny plan för att förebygga självmord.
Region Värmland föreslås godkänna en ny plan för att förebygga självmord. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Värmland misslyckades med att halvera antalet självmord mellan 2015 och 2020.

Nu ska en ny plan för att förebygga självmord, med nya mål, antas.

I den tidigare handlingsplanen var målet att antalet självmord skulle minska från 40 till 20 mellan 2015 och 2020. I stället blev antalet det samma båda åren.

Nu ska Region Värmland anta en ny plan som gäller till 2030 och har formulerat nya mål, ett på kort sikt och ett på lång sikt.

På kort sikt är målet att antalet självmord och personer som vårdas för självmordsförsök inte ska öka signifikant under den tid då coronapandemins effekter gör att riskerna ökar.

Pandemin ökar risken

Bedömningen är att en del av åtgärderna för att minska smittan har ökat riskerna för att människor ska ta sina liv.

På lång sikt är målet en trend där antalet självmord och antalet personer som får vård för självmordsförsök ska minska signifikant. Någon specifik siffra anges inte.

En nollvision för självmord antogs i riksdagen 2008 och av dåvarande Landstinget i Värmland år 2015, enligt planen.

Under åren 2001–2020 varierade antalet säkra självmord i länet mellan 33 och 56 stycken per år. Medelvärdet var 43 suicid per år. Självmord är vanligare i Värmland än i riket i stort, men både i länet och riket har trenden varit att antalet minskar svagt under 2000-talet.

Sprida kunskap

I planen anges att kunskaperna om att förebygga självmord ska öka och spridas i länet och att insatser ska genomföras på tre nivåer.

Den första nivån är insatser som riktas till alla, den andra riktas mot grupper med problem eller beteenden som ökar risken för självmord. Den tredje är insatser för personer i riskzonen för suicid.

Planen har tagits fram i det regionala nätverket för suicidprevention. Där ingår bland annat Region Värmland, länets alla kommuner, polis, räddningstjänst, olika föreningar och Svenska kyrkan.

Kultur- och bildningsnämnden i Region Värmland föreslås att godkänna planen vid sitt möte på tisdag nästa vecka.

Artikeltaggar

Kultur- och bildningsnämndenMotion och hälsaPolitikPsykisk ohälsaRegion VärmlandSjälvmordVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.