NWT skickar team till krigets gräns i Polen: ”Vi vill komma nära människor"

Politik | Ukrainakriget
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
NWT:s reporter Viktor Sunnemark och fotograf Tommy Pedersen är just nu på väg till den ukrainska gränsen för att rapportera om krigets konsekvenser.
Foto: Thomas Kühnel
Kriget i Ukraina är en exceptionell nyhetshändelse som skapar oro och förstämning runt om i världen, så även i Värmland. Därför skickar NWT ett team till ukrainska gränsen i Polen, för att rapportera om situationen på plats.
– Vi vill komma nära människor som drabbats på så många ofattbara sätt, säger NWT:s reporter Viktor Sunnemark.

NWT har i alla år haft som utgångspunkt att vara på plats där det händer.

När nu kriget är ett faktum i Ukraina, det är idag en vecka sedan ryska trupper invaderade landet, skapar det följdverkningar i hela Europa – och världen.

För att kunna skildra krigets omstörtande konsekvenser har NWT därför valt att skicka ett team bestående av en reporter och en fotograf till Polen, nära gränsen mot Ukraina.

Varför tog NWT det här beslutet?

– För att berätta om situationen och effekterna av denna historiska och tragiska händelse i Europas historia på närmare håll. Den berör oss alla, på många sätt, och vi vill vara värmlänningarnas ögon och öron ett steg närmare händelsernas centrum, säger NWT:s redaktionschef Kasper Norling.

NWT har också inlett ett samarbete med Röda Korset, där samtliga titlar i koncernen försöker bidra till att samla in så mycket pengar som möjligt till de som drabbas av kriget.

– Vårt samarbete och insamling uppmuntrade än mer till att åka ner och rapportera på plats. Vi vill göra nedslag och bland annat se var värmlänningarnas pengar hamnar inom kort, säger Kasper Norling.

Vad hoppas ni uppnå på plats?

– Att kunna skildra och berätta mer om denna otroliga tragedi som just nu pågår i Europa. Vi vill komma nära människor som drabbats på så många ofattbara sätt och kunna förmedla deras berättelser till våra läsare, säger Viktor Sunnemark som tillsammans med fotografen Tommy Pedersen nådde polsk mark tidigt på torsdagsmorgonen.

Hur ser er resplan ut?

– Vi nådde Gdynia med färja nu på morgonen och färdas i egen bil mot Rzeszów där vi ska bo och utgå ifrån. Vi planerar att åka närmare gränsen under fredagen och där hoppas vi kunna skildra hur livet just nu ser ut, säger Viktor Sunnemark.

Om man vill komma i kontakt med er på plats, hur går man lättast tillväga?

– Vi kommer under hela bevakningen på plats hålla igång ett liveflöde där vi kontinuerligt uppdaterar er läsare om läget. Där går det väldigt enkelt att kontakta oss. Vi ska göra vårt yttersta för att kunna besvara era frågor.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.