Linn visade ukrainskt hjärta när Sverige säkrade cupseger

Publicerad:
Efter inledande strul på förstasträckan avslutade Linn Persson starkt och växlade som tvåa. Foto: VEGARD GRØTT

Linn Persson åkte med ett Ukrainafärgat hjärta på geväret när Sverige blev tvåa efter Norge och säkrade segern i stafettcupen.

– Det är för att visa solidaritet, säger Linn Persson.

Coronasjuka Mona Brorsson var utbytt mot Anna Magnusson, men annars var laget det samma som tog OS-guld i Peking när skidskyttesäsongens sista världscupstafett avgjordes på torsdagen i Kontiolahti i östra Finland, bara cirka tio mil från ryska gränsen och i skuggan av kriget. Inga åkare från Ukraina, Ryssland och Belarus är med i tävlingarna. De två sistnämnda skulle först få delta under neutral flagg, men uteslöts sen helt.

Som så ofta åkte Linn Persson förstasträckan, men fick en del problem i början. 27-åringen från Torsby missade två skott i första liggande skyttet, satte extraskotten, men tappade en del tid och sen, efter drygt tre kilometer, föll hon efter sammanstötning med polskan Monika Hojnisz-Starega.

– Jag blev påkörd. Det var en uppförsbacke så jag förlorade inte så mycket fart, men tappade flytet och några placeringar.

Sköt på 21 sekunder

Hon tog dock revansch på stående stationen genom fullt skytte i racerfart (21 sekunder).

– Ja, det gick snabbt. Jag hade bra känsla under inskjutningen, så då var det bara att ta med sig den. Jag stirrade ner prickarna litegrann, säger hon och skrattar.

Så här ser Ukraina-hjärtat ut på Linn Perssons ”skygglapp” på bössan.
Så här ser Ukraina-hjärtat ut på Linn Perssons ”skygglapp” på bössan. Foto: Linn Persson

Hon for iväg som en oljad blixt på skidorna och växlade över till Anna Magnusson som tvåa, bara bara sju sekunder bakom norskan Marte Olsbu Røiseland.

Magnusson sköt fullt, men tappade ändå på Tiril Eckhoff och växlade nästan minuten efter till Hanna Öberg, som behövde tre extraskott för att få ner sista pricken i liggande skyttet. Hon skickade ut lillasyster Elvira 28,6 sekunder efter Ingrid Landmark Tandrevold, och till slut blev segermarginalen 37,7 sekunder. Italien kom trea, drygt 20 sekunder bakom Sverige.

Frankrike diskat

Tack vare att Frankrike diskades och Ryssland inte startade räckte andraplatsen för att ta hem stafettcupen för andra året i rad. Sverige har nu även chansen att bli främsta nation i världscupen.

– Det var tråkigt att de blev diskade, så vill man kanske inte vinna, men samtidigt ska reglerna följas, säger Linn Persson.

Justine Braisaz-Bouchet om misstaget som fick juryn att stryka Frankrike från resultatlistan:

– Jag hade bara fem extraskott på geväret, satte in extramagasinet och använde en patron och det är inte tillåtet, säger fransyskan till SVT.

Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg och Elvira Öberg åkte torsdagens världscupstafett för Sverige.
Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg och Elvira Öberg åkte torsdagens världscupstafett för Sverige. Foto: Vesa Moilanen

Flera åkare manifesterade mot Rysslands invasion av Ukraina.

Hos svenskorna syntes den ukrainska flaggan. Linn Persson hade en i form av ett tejpat hjärta på geväret.

– Det är för att visa solidaritet och göra en manifestation mot det som händer. Det var okej från IBU att göra så också. Jag tyckte det kändes bra.

Snackade ni i laget om det innan?

– Ja, det är oundvikligt och en händelse som är stor för alla. Inget man kan eller vill undvika.

Hon tycker det är bra att Ryssland och Belarus inte får vara med.

– De har valt att inte vara här så det hade blivit så ändå. Det är en väldigt speciell situation för det drabbar också de åkarna. Men självklart ska man markera tydligt också, det tycker jag.

Linn Persson känner att hon konserverat en del av den fina OS-formen.

Vad det svårt att ladda om?

– Självklart har man varit väldigt trött, jetlaggad och utsliten, men jag tog det lugnt under veckan efter och gjorde allt annat än skidskytte. Det känns som man är redo för de tre veckorna som är kvar.

Tävlingarna i Finland fortsätter med herrstafett på fredag. Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson blir det väntade svenska laget.

Artikeltaggar

Anna MagnussonElvira ÖbergKontiolahtiLinn PerssonSkidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare