Hoppa till huvudinnehållet

Leif GW Persson polisanmäld – pekade ut annat barn som Kevins mördare

Publicerad:
Leif GW Persson har polisanmälts för förtal. Enligt anmälan ska han ha pekat ut ett barn som fyraårige Kevins mördare. Utpekandet skedde i en intervju i TV4.
Leif GW Persson har polisanmälts för förtal. Enligt anmälan ska han ha pekat ut ett barn som fyraårige Kevins mördare. Utpekandet skedde i en intervju i TV4. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kriminologiprofessor Leif GW Persson har polisanmälts för förtal efter att ha pekat ut en pojke som fyraårige Kevins mördare i en TV-intervju.

– Jag välkomnar en granskning, säger han.

Nu ligger anmälan hos Justitiekanslern som är åklagare i mål som rör yttrande- och tryckfrihet.

– Jag kan bekräfta att vi fått den hit den 21 februari och att det är Leif GW Persson som är anmäld för förtal, säger Alexandra Pettersson Åberg, utredare på JK.

För att JK ska vara behörig som åklagare krävs att det misstänkta förtalet "har framställts i ett grundlagsskyddat medium" som det står på JK:s hemsida.

Grundlagsskyddade medier är till exempel dagstidningar, radio eller TV.

Intervju i Nyhetsmorgon

Det är enligt poliskällor till NWT en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon den 14 februari i år som ligger bakom anmälan.

Där pratar Leif GW Persson om det misstänkta mordet på fyraårige Kevin Hjalmarsson i Arvika i augusti 1998.

Fallet har ju aktualiserats sedan Arvika kommun först vägrade ge såväl ursäkt som skadestånd till de mordutpekade bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson – och sedan backade om ursäkten.

”Bestämd uppfattning”

I TV-4-intervjun uttrycker Leif GW Persson skarp kritik mot hur polisutredningen om Kevins död genomfördes.

– Var det ett mord? frågar sedan programledaren Jenny Alversjö.

– Jag tror det. Jag har dessutom en mycket bestämd uppfattning om vem som har gjort det. Den personen är med tidigt i utredningen, svarar Leif GW Persson.

Han fortsätter med att berätta ålder, hemvist och andra detaljer om hans huvudmisstänkte som vid den tiden var en tonårspojke.

Inget beslut än

– Av för mig obegripliga skäl så bortser man från honom. Han är en person som borde fått alla blåljus att gå i gång på huvudet på varje fungerande polis. Problemet är att i den utredningen så fanns inga fungerande poliser, säger Leif GW Persson i intervjun.

Några dagar efter intervjun gjordes polisanmälan vid Värmlandspolisen som skickade den till åklagarkammaren i Karlstad – som sedan skickade den till JK.

Utredaren Alexandra Pettersson Åberg säger att hon hoppas kunna dra ärendet för Justitiekanslern inom kort.

– Då ska vi se om vi är behöriga som åklagare och om JK tycker att vi ska inleda en förundersökning eller inte, säger hon.

Leif GW Persson säger att han inte är särskilt bekymrad över anmälan:

– Jag kommer inte att ligga sömnlös över det här.

NWT har sökt den utpekade.

Utskottets svar till bröderna i Kevinfallet: Vi gjorde inte fel”De har utsatts för ett formidabelt rättsövergrepp”

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusKevinfalletLeif GW PerssonStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.