Hoppa till huvudinnehållet

NWT avslöjar: Vd köpte resa, handlade och tog förbjudet lån – för skattepengar

Publicerad:
Behandlingshemmet Dennicketorp utanför Filipstad får sedan i mitten av februari inte bedriva verksamhet, på grund av bolagets ekonomiska misskötsel. Foto: Filip Kowalski

Ägaren tog ett förbjudet lån, köpte en resa och handlade mat för det skattefinansierade behandlingshemmets pengar – utan att redovisa det och betala skatt.

Nu kan NWT avslöja bakgrunden till att Ivo med omedelbar verkan dragit in hemmets tillstånd på grund av allvarlig ekonomisk misskötsamhet.

”Det beror på några fel i bokföringen”, skriver ägaren i ett mejl till NWT.

Enligt beslutet från Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) har Bergslagens behandlings- och rehabiliteringscenter AB, som driver HVB-hemmet Dennicketorp för personer med beroendesjukdomar, varit ekonomiskt misskött under flera år.

Huvuddelen av verksamhetens intäkter är skattepengar från kommuner och Ivo ser särskilt allvarligt på att ”företrädare använt allmänna medel för privat konsumtion”.

Enligt bolagets egna uppgifter har verksamheten haft 35 brukare. Dels privata klienter, men även personer som placerats där av svenska kommuner och den isländska socialtjänsten.

En utredning av Skatteverket från 2020 visar bland annat att Filipstadsföretagets vd och ensamma ägare gett sig själv förmåner utan att redovisa dem eller betala skatt.

Ivo ser särskilt allvarligt på att ”allmänna medel använts till privat konsumtion”.
Ivo ser särskilt allvarligt på att ”allmänna medel använts till privat konsumtion”. Foto: Filip Kowalski

För 2018 och 2019 höjde Skatteverket i efterhand hennes beskattningsbara inkomst med drygt 660 000 kronor. Bolaget tvingades också betala ytterligare 117 000 kronor i arbetsgivaravgifter, efter att först ha redovisat för låga lönekostnader.

För beskattningsåret 2018–2019 höjdes bolagets skatteunderlag med 215 000 kronor, bland annat för att en inbetalning från Island på 300 000 kronor inte hade tagits upp som en inkomst.

Köpte resa till Köpenhamn

Bland de förmåner vd:n gett sig själv finns bland annat:

  • Ett förbjudet lån på 369 703 kronor.
  • Bostadsförmåner värda totalt 112 500 kronor.
  • En inbetalning från Island på 100 000 kronor.
  • Diverse inköp för 33 691 kronor.
  • Inköp av livsmedel för 24 000 kronor.
  • Lunch i matsalen för 17 640 kronor.
  • En resa till Köpenhamn för 4 072 kronor.

Betydande belopp

Det var med ”allvarlig ekonomisk misskötsamhet” som grund som Ivo den 15 februari i år fattade beslutet att med omedelbar verkan återkalla tillståndet att bedriva verksamhet enligt HVB (hem för vård och boende).

”Ivo ser mycket allvarligt på omständigheten att bolaget underlåtit att redovisa förmåner och löner av betydande belopp samt att företrädare använt allmänna medel för privat konsumtion. Ivo ser även mycket allvarligt på den omständigheten att företrädaren undandragit sig från beskattning”, skriver Ivo i beslutet.

Myndigheten anser att bristerna är så allvarliga att bolaget inte kan ges chansen att rätta till dem innan tillståndet återkallas.

Fel i bokföringen

Vd:n har via sitt juridiska ombud överklagat Ivos beslut till förvaltningsrätten.

Hon skriver i ett mejl till NWT att det indragna tillståndet beror på ”några fel i bokföringen under år 2018 och 2019”. Hon har inte återkommit med några ytterligare kommentarer.

I sitt svar till Ivo uppger hon att hon drivit bolaget med sin tidigare make. När han hastigt avled i april 2018 fick hon sätta sig in i den ekonomiska och administrativa delen av verksamheten. Maken var huvudansvarig fram till sin död.

Hon uppger också att förändringar i bolaget har skett efter Skatteverkets granskning och att hanteringen av förmåner och inköp har stramats åt. De förbjudna lånen har betalats tillbaka, enligt bolaget.

Artikeltaggar

FilipstadIvoSamhälleSkatteverketVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.