Hoppa till huvudinnehållet

Hagfors och Torsby får behålla Stockholmsflyget

Publicerad:
Stockholmsflygen kommer att landa  på Hagfors airport även efter 2023, enligt den utredning Trafikverket har tagit fram.
Stockholmsflygen kommer att landa på Hagfors airport även efter 2023, enligt den utredning Trafikverket har tagit fram. Foto: Daniel Olausson

Flyglinjen mellan Arlanda och Torsby/Hagfors ser ut vara kvar även efter att nuvarande avtalsperiod går ut 2023.

Trafikverket har utrett framtiden för de statligt finansierade flyglinjerna i glesbygd och slutsatsen är att flyget mellan Arlanda och de båda nordvärmländska orterna ska fortsätta att vara ett statligt ansvar.

Det är Trafikverket som finansierar och skriver avtal om flygtrafik som inte kan bedrivas kommersiellt men som bedöms ha tillräckligt stor betydelse för de berörda orterna att det motiverar så kallad allmän trafikplikt för staten. Trafikverket har avtal om elva sådana flyglinjer fram till oktober 2023.

Inför nästa fyråriga avtalsperiod har myndigheten gjort en djup analys av resestatistik, behov och förutsättningar för fortsatt trafik.

Slinga med båda orterna

Det nuvarande avtaIet gäller samslingad flygtrafik mellan Torsby, Hagfors och Arlanda. Trafikplikten på linjen kräver två dubbelturer måndag – fredag inom specificerade tidtabellsramar. Minst 5 000 flygstolar och 840 turer ska produceras per år.

Resandet från både Torsby och Hagfors till Arlanda är lågt jämfört med flera av de andra flyglinjerna med allmän trafikplikt. Den långsiktiga trenden för Hagfors är minskat resande. Sedan toppnoteringen på drygt 4 000 resande år 2000 har resandet sjunkit med undantag för en topp år 2010 med cirka 3 400 resande. År 2015 låg resandet på en lägstanivå om cirka 2 000 resande per år, vilket främst berodde på driftsproblem med dåvarande operatör. Med ny operatör ökade resandet 2016 till nästan 3 200 resor. Denna nivå har ungefär behållits fram till 2019. Under 2020 gjorde pandemin att trafiken låg nere under större delen av året och antalet resor gick därmed ner till under 700.

Driftsproblem

Resandet på sträckan Torsby - Arlanda har legat på runt 2500 per år. I likhet med Hagfors var det driftsproblem för operatören i föregående avtal vilket till slut ledde till att Trafikverket sade upp avtalet. Dessa problem hämmade resandet. Med ny operatör ökade resandet kraftigt under 2016 och nådde då 4 200 resande. Därefter minskade resandet igen och var 2019 på nytt ungefär 2 500 resor. Under 2020 gjorde pandemin att linjen helt stängdes under en stor del av året, vilket innebar mindre än 300 passagerare.

Kostar staten 18 miljoner

Kostnaden för staten var 2019 närmare 18 miljoner kronor för att hålla den här flyglinjen i gång. Biljettintäkterna kom upp i 21 procent av den totala kostnaden, vilket är precis på gränsen för Trafikverket, som ställer krav på en kostnadstäckningsgrad på minst 20 procent för en linje.

Ja med reservation

Trafikverkets utredning kommer fram till att de båda värmländska orterna ska få behålla sitt statligt finansierade Stockholmsflyg i nästa avtalsperiod 2023-2027, men lägger in en brasklapp. Åtminstone teoretiskt borde det vara möjligt att klara tillgängligheten med en förbättrad anslutningstrafik till flyg eller tåg i Karlstad, menar verket.

Politisk behandling

Region Värmland tar upp Trafikverkets utredning till behandling nästa vecka då regionala utvecklingsnämnden har sammanträde. Tjänstemännen har ett förslag till remissvar där nämnden ställer sig positiv till slutsatsen att inga förändringar bör genomföras nu. ”I synnerhet med tanke på senaste årens förändringar i resande som uppstått på grund av pandemin så finns det ett värde i att bibehålla en stabilitet i vilket utbud som erbjuds. Däremot är det oroande att utredningen slår fast att tillgängligheten för Torsby och Hagfors åtminstone teoretiskt kan lösas med förbättrad anslutningstrafik till tåg i Karlstad.” skriver tjänstemännen i sitt förslag till remissvar.

Artikeltaggar

Arlanda flygplatsFlygtrafikHagforsInfrastrukturNäringslivTorsbyTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.