Hoppa till huvudinnehållet

Kriget i Ukraina: Så kan du hjälpa till

Publicerad:
Genom att handla second hand i Röda korsets butik i bland annat Karlstad kan du bidra till insamlingen.
Genom att handla second hand i Röda korsets butik i bland annat Karlstad kan du bidra till insamlingen. Foto: Lena Richardson

Allt fler människor i Sverige och Värmland vill hjälpa Ukraina och dess befolkning.

Här listar vi några sätt du som privatperson kan hjälpa till på – både direkt och indirekt.

– Handlar man hos oss bidrar man, säger Alice Serane, butiksledare för Röda korsets butik i Karlstad.

Flertalet organisationer har startat insamlingar och Röda korsets Karlstadskrets skänkte nyligen över en halv miljon kronor, vilket NWT rapporterade om.

Men ett annat sätt att hjälpa på är att handla second hand i Röda korsets butiker.

– Vi samlar in och säljer kläder och annat i butiken. Överskottet går sen till Röda korset i Ukraina som köper mediciner och andra förnödenheter. Så kommer man och handlar i second hand-butiker bidrar man indirekt till Ukraina och dess befolkning, säger Alice Serane, butiksledare för Röda korsets butik i Karlstad, och tillägger:

– Många kommer in och lämnar men det är bra om folk handlar också. Sen har vi också insamlingar med swish där man kan bidra direkt.

Lillemor Larsson är ordförande för Röda korset Hammarö, som nyligen beslutade att donera 75 000 kronor, har flera tips på hur privatpersoner kan hjälpa.

– Förutom Röda korset så finns Rädda barnen och andra organisationer med 90-nummer som man kan skänka pengar till. I dagsläget är det bra att skänka pengar, det är lättast och då kan de som jobbar på plats i sin tur dela ut. Att rädda folks liv är det primära just nu, säger Lillemor Larsson.

Degerfors IF, tillsammans med alla övriga svenska elitfotbollsklubbar, står bakom en insamling till förmån för krigsoffer. Pengarna som samlas in går till FN:s flyktingorgan UNHCR. Här kan du läsa mer.

Visa stöd

Veteranförbundet i Värmland anordnar även idag en manifestation vid fredsmonumentet på Stora torget i Karlstad klockan 18.00. Dit kan man komma för att visa stöd och solidaritet med Ukraina.

– Förbundet består av personer som har gjort utlandstjänst, även civilt, och vi känner en samhörighet med ukrainska folket. Många av oss vet vad det innebär att uppleva krig, säger Jan Rosén, sekreterare för veteranerna Värmland.

Så det är ert sätt att hjälpa?

– Vi hjälper inte på det sättet kanske, men vi visar våran ståndpunkt att vi håller med det ukrainska folket.

Artikeltaggar

Degerfors IFHammaröKarlstadRöda korsetSamhälleSveriges veteranförbundUkrainaUkrainakrigetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.