Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandsteatern spelar Agatha Christie: ”Hon är verkligen deckardrottningen”

Publicerad:
Värmlandsteatern ger Agatha Christies Åklagarens vittne på Tempelriddaren. Oscar Eklund och Ida Blom, Peter Stefansson och Gustav Nordansjö gör fyra av de bärande rollerna i pjäsen som varit på gång i två år, men stoppats tills nu av pandemin.
Värmlandsteatern ger Agatha Christies Åklagarens vittne på Tempelriddaren. Oscar Eklund och Ida Blom, Peter Stefansson och Gustav Nordansjö gör fyra av de bärande rollerna i pjäsen som varit på gång i två år, men stoppats tills nu av pandemin. Foto: Lena Richardson

En lurig mordhistoria med många oväntade vändningar ska benas ut på Tempelriddaren i centrala Karlstad, när Värmlandsteatern tar sig an Agatha Christies dramatiska klassiker ”Åklagarens vittne”.

– Hon är verkligen deckardrottningen. Jag tröttnar aldrig på henne, säger regissören Staffan Lindström.

En äldre, rik dam mördas och en man blir misstänkt, men försvarsadvokatens jobb verkar enkelt – till en början. Sedan visar det sig att vittnet han tror ska fria hans klient, i själva verket blir åklagarens bästa vittne.

Agatha Christie skrev ”Åklagarens vittne” i form av en novell 1925 och sedan som teaterpjäs 1953. Den har även blivit film och tv-drama, och nu är det dags för Värmlandsteatern att göra sin version. På lördag, den 5 mars, är det premiär på Tempelriddaren i centrala Karlstad.

Regissören Staffan Lindström var den som kom med idén att spela pjäsen, efter att ha sett en uppsättning i London 2019.

– Jag tände på idén att göra om den här lokalen till en intim rättssal, säger han.

Staffan Lindström är regissör när Värmlandsteatern sätter upp Agatha Christies Åklagarens vittne. På lördag är det premiär på Tempelriddaren.
Staffan Lindström är regissör när Värmlandsteatern sätter upp Agatha Christies Åklagarens vittne. På lördag är det premiär på Tempelriddaren. Foto: Lena Richardson

”Tajt, psykologiskt spel”

Värmlandsteatern har spelat Agatha Christie förut, men Åklagarens vittne är lite annorlunda än mycket annat hon gjort, tycker han. Han tycker exempelvis inte att det är någon pusseldeckare, utan väljer etiketten rättegångsdrama.

– Det är som ett kammarspel mer eller mindre. Det är ett väldigt tajt, psykologiskt spel mellan de inblandade. Att få det spelet i den här miljön, så nära skådespelarna, det var en fin utmaning, säger han.

Spelar med ryggen

För Oscar Eklund som gör rollen som Leonard Vole, den huvudmisstänkte, är en extra utmaning att han på sin plats på den anklagades bänk i rättssalen sitter med ryggen mot stora delar av publiken.

– Det är spännande, som mannen bakom karaktären, att tänka på ryggskådespel! De som sitter här bak ska inte missa mina känslor, säger han.

Oscar Eklund spelar även med ryggen i rollen som den mordanklagade unge mannen.
Oscar Eklund spelar även med ryggen i rollen som den mordanklagade unge mannen. Foto: Lena Richardson

Både han och Ida Blom, som spelar åklagarens vittne, den åtalades fru Romaine, är försiktiga när de berättar om pjäsen. Ida Blom vågar inte avslöja något alls om sin roll och dess drivkrafter.

– Jag kan nog inte det, för det börjar så tidigt med vad som är vad och vad betyder det där och så, säger hon hemlighetsfullt.

Oscar Eklund och Ida Blom tittar kärvänligt på varandra, men hur är det egentligen med känslorna mellan herr Leonard och hans fru Romaine - och kan hon fria honom från mordanklagelserna?
Oscar Eklund och Ida Blom tittar kärvänligt på varandra, men hur är det egentligen med känslorna mellan herr Leonard och hans fru Romaine - och kan hon fria honom från mordanklagelserna? Foto: Lena Richardson

”Väldigt lurig”

En sensationell, och oväntad, avslutning på historien utlovas dock:

– Hon är väldigt lurig, Agatha Christie. Vi har fått sätta oss ner många gånger och fundera på vad gör den här personen egentligen! säger Staffan Lindström och väger också han sina ord väl.

– Upplösningen på det här vill man INTE avslöja och den är så pass omkastande av allting, att det vill man inte ska sprida sig, säger han men lovar "kärlek och passion, svartsjuka och lömska planer”.

Åklagarens vittne är fru till den tilltalade. Ida Blom gör den rollen och står här i vittnesbåset. Peter Stefansson spelar domaren.
Åklagarens vittne är fru till den tilltalade. Ida Blom gör den rollen och står här i vittnesbåset. Peter Stefansson spelar domaren. Foto: Lena Richardson

Men om man är riktigt uppmärksam som publik – går det att klura ut hur det ska gå?

– Det kan man nog göra, men det är inte självklart, säger Ida Blom.

– Det är inga uppenbara tecken, men de finns där – men sen kanske inte alla tecken är de man tror heller, säger Oscar Eklund.

Pandemin stoppade

Värmlandsteatern har planerat för Agatha Christie-klassikern länge, men det kom en pandemi i vägen. Dagen före auditionerna våren 2020 stoppades allt första gången och efter att ha skjutits upp i ett par omgångar är det nu äntligen premiärdags – utan restriktioner.

Daniel Bernspång är producent och ser fram emot att äntligen få släppa loss Agatha Christies drama i full frihet, utan restriktioner.
Daniel Bernspång är producent och ser fram emot att äntligen få släppa loss Agatha Christies drama i full frihet, utan restriktioner. Foto: Lena Richardson

Producenten Daniel Bernspång tycker inte det varit svårt att få gänget att tända till inför en ny satsning:

– Inte ett dugg svårt! Tvärtom! Folk är supertaggade och bara vill igång, säger han.

Pigg snart 70-åring

Som teaterpjäs går Åklagarens vittne mot sitt 70-årsjubileum och Staffan Lindström tycker att den åldrats väl.

– Agatha Christie är ständigt aktuell. Hon är verkligen deckardrottningen. Jag tröttnar aldrig på henne och det kanske beror på personteckningarna och hennes sinnrikhet för att göra en plot som verkligen överraskar.

Gustav Nordansjö spelar åklagaren Myers, som har en tydlig tes om vem som är den skyldige.
Gustav Nordansjö spelar åklagaren Myers, som har en tydlig tes om vem som är den skyldige. Foto: Lena Richardson

Eller, som Gustav Nordansjö, som spelar åklagaren, formulerar det när han får frågan om vad den här pjäsen har att säga oss idag:

– Lita aldrig på nån!

Agatha Christies Åklagarens vittne är ett äkta rättegångsdrama, som nu intar Tempelriddaren.
Agatha Christies Åklagarens vittne är ett äkta rättegångsdrama, som nu intar Tempelriddaren. Foto: Lena Richardson
FAKTA

Åklagarens vittne

Originaltitel: Witness for the prosecution

Manus: Agatha Christie

Regi: Staffan Lindström

Översättning: Evert Lundström

Scenografi: Anette Engholm

Producent: Daniel Bernspång

Medverkande: John Mayhew: Hans Nordmark, Leonard Vole: Oscar Eklund, Sir Wilfrid Robarts: Mattias Bernspång, Hearne: Per Abrahamsson, Romaine: Ida Blom, Domaren: Peter Stefansson, Myers: Gustav Nordansjö, Janet Mackenzie: Lena Persson Sligman, Kvinnan: Alice Ringholm Heder, Flickan: Elin Högberg.

Spelas på Värmlandsteatern 5 mars till 23 april.

Artikeltaggar

DeckareFörfattareKarlstadNöje/KulturTeaterTempelriddarenVärmlandsteatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.