Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska historisk i USA – tog tre guld och slog flera rekord

Publicerad:
Minna Svärd var i rekordform i USA och fixade bland annat guld i stavhopp och slog distriktsrekord för Värmland.
Minna Svärd var i rekordform i USA och fixade bland annat guld i stavhopp och slog distriktsrekord för Värmland. Foto: Texas A&M University-Commerce

Friidrottaren Minna Svärd från Hynboholm och IF Göta har slagit till igen i USA.

23-åringen tog tre guld i innesäsongens avslutande collegetävling.

Tävlingen avgjordes i Lubbock, Texas under helgen och ingick i Lone Star Conference. Minna Svärd brukar prestera bra där, och den här gången var inget undantag.

Det blev tre guld och en stor samling rekord, trots att hon nyligen haft sin andra omgång covid-19 och fått en förkylning under veckan.

På fredagen, en timme efter att Minna sprungit försöken på 400 meter, inleddes stavhoppet. När hon klarat 3,90 i tredje försöket var segern klar. Därefter höjde hon till 4,05, vilken hon gled över redan i första försöket.

Här hoppar hon över 4,05.
Här hoppar hon över 4,05. Foto: Aiden Pelpherey

Höjden innebar inte bara personligt inomhusrekord med tolv centimeter och en centimeter över hennes bästa utomhusnotering. Det blev också klubbrekord för IF Göta, distriktsrekord för Värmland, skolrekord för Texas A&M University-Commerce och tävlingsrekord för Lone Star Conference. Hon blev också historisk genom att som enda kvinna vinna samma gren i tävlingen fem år i rad. 4,05 hade gett brons i helgens SM i friidrott i Växjö.

På lördag var det dags för 400-metersfinal, dit Minna avancerat med bästa försökstid.

Finalloppet blev en rysare där Minna pressades av sin nya lagkamrat Mariana Shostak ända in på mållinjen. Men värmländskan var starkast på upploppet och tog sitt andra guld för helgen. Tiden 54,30 var personligt rekord med 36 hundradelar. Även det var skolrekord och tävlingsrekord, och hade räckt till SM-brons.

Minna med stafettlagkamraterna och tränaren George Pincock.
Minna med stafettlagkamraterna och tränaren George Pincock. Foto: Texas A&M University-Commerce

Minna Svärd var inte klar med det. Två timmar efter 400-metersfinalen sprang hon sistasträckan på 4x400 meter och fick ännu ett guld och tävlingsrekord.

– En extremt speciell prestation av Minna Svärd, sade huvudtränaren George Pincock.

Sensationell comeback efter krasch och corona – tog historiska guldMinna överlevde olycka i USA: "Helt sjukt att vi gick ur bilen oskadda"Götas stafettsuccé: trippel på pallen

Artikeltaggar

FriidrottIF GötaMinna Svärd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.