Styra med alla i Karlstad

Ledare
PUBLICERAD:
Öppen för alla.
Foto: Lisa Olaison

Kommunalrådet Alexander Torin, nyss utsedd att toppa Moderaternas kommunlista i Karlstad vid valet i höst, och ersätta Per-Samuel Nisser, fick en del att höja på ögonbrynen i förra veckan. Då sade han nämligen i en NWT-intervju att han kunde tänka sig att styra med alla partier, inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Han uteslöt ingen.

I dag styr M i en blågrön koalition sedan snart 12 år tillbaka, och Miljöpartiet och Centern var snabbt ute och sade att de i alla fall inte kan tänka sig att ha med SD. Det blev väl ingen direkt förvånad över.

Men vad Torin sade är egentligen inte så konstigt. Att styra och bygga majoriteter för olika frågor är möjligheternas konst, och det i än högre utsträckning i den mer pragmatiska kommunpolitiken. Att inte på förhand stänga dörrar är klokt även om sannolikheten för olika utfall är större eller mindre. Men det är nog inte så mycket att hetsa upp sig över.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.