Nu har MSB:s första hjälpsändning till Ukraina skickats

Publicerad:
MSB skickar totalt tre containrar med brandbekämpningsutrustning till Ukraina. Bland annat brandslang, pumpar och motorsprutor, berättar Pär Högman, verksamhetsansvarig vid MSB:s stora centrallager i Kristinehamn. Foto: Helena Karlsson

På tisdagen skickade MSB en första hjälpleverans till Ukraina från lagret i Kristinehamn. Den innehöll brandbekämpningsutrustning.

– Det handlar om tre containrar som ska sändas via Polen. Bland annat brandslang, pumpar och en sexhjuling, säger Pär Högman.

Han är verksamhetsansvarig vid MSB:s stora centrallager i Kristinehamn.

NWT har berättat om leveransen som blir myndighetens första i samband med kriget i Ukraina. Under tisdagen packades brandbekämpningsutrustningen som ska hjälpa landet att släcka större bränder i samband med militära strider.

– Läget är akut och detta behöver skickas så fort som möjligt med tanke på striderna. Vi har fått en förfrågan om vi kan skicka en depå med utrustning och nu gör vi det, säger Sofia Westberg, verksamhetsansvarig på MSB:s enhet för humanitära insatser i Karlstad.

I utrustningen ingår även en sexhjuling med släp. Totalt ligger värdet på allt det här på cirka 3,4 miljoner kronor, säger Pär Högman.
I utrustningen ingår även en sexhjuling med släp. Totalt ligger värdet på allt det här på cirka 3,4 miljoner kronor, säger Pär Högman. Foto: Helena Karlsson

De tre containrarna som packats var fullproppade med materiel.

– Ja, de innehåller bland annat 23 kilometer brandslang, motorsprutor, kopplingar, flera pumpar där den största klarar av 3 200 liter vatten i minuten, motorsågar och brytverktyg.

– Vi skickar även ett sexhjuligt fordon med släp och ett elverk. Totalt ligger värdet på allt det här på cirka 3,4 miljoner kronor, säger Pär Högman.

Går ner på färja

Transporten lämnade Kristinehamn under tisdagen med hjälp av två lastbilar. De rullade söderut för färjetransport till Polen. I närheten av den ukrainska gränsen har EU upprättat en plats dit unionens hjälputrustning samordnas för vidare leverans in i Ukraina.

– Brandbekämpningsutrustningen doneras av Sverige till de ukrainska myndigheterna. Det är inte vanligt att vi gör så, men det är ett speciellt läge och behoven är stora. Dessutom är utrustningen lättillgänglig i containrar när den anländer, säger Sofia Westberg.

Fler hjälpsändningar planeras framöver. Så fort som möjligt ska MSB skicka tält, generatorer och kringutrustning till Moldavien dit många ukrainska flyktingar kommer, säger Sofia Westberg, verksamhetsansvarig på MSB:s enhet för humanitära insatser i Karlstad.
Fler hjälpsändningar planeras framöver. Så fort som möjligt ska MSB skicka tält, generatorer och kringutrustning till Moldavien dit många ukrainska flyktingar kommer, säger Sofia Westberg, verksamhetsansvarig på MSB:s enhet för humanitära insatser i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

MSB planerar även för en leverans av hjälputrustning till Ukrainas grannland Moldavien dit många ukrainska flyktingar anländer.

– Det handlar om tält, generatorer och kringutrustning. Detta kan användas för boende, mötesrum och mottagningscenter när flyktingar anländer. Vi vill få i väg den leveransen så fort som möjligt.

– Det kan också bli aktuellt med ytterligare hjälpleveranser framöver till det här området, säger Sofia Westberg.

Mycket utrustning

Lagret i Kristinehamn är MSB:s centrallager i Sverige. Här finns en stor mängd utrustning samlad.

– Vi har 17 000 kvadratmeter här och 20 anställda jobbar på lagret, berättar Pär Högman.

– Vi kan snabbt utöka personalstyrkan och här jobbas det dygnet runt. Vi är uthålliga och vana att skicka hjälpsändningar till otillgängliga platser, säger Sofia Westberg.

KARTA: Intresset för skyddsrum skjuter i höjden – här hittar du det närmast digViktoria, 22, från Filipstad fast i kriget i Ukraina: ”Rädd och chockad”

Artikeltaggar

KristinehamnMoldavienMSBPär HögmanPolenSamhälleSofia WestbergUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare