Insändare: Förbjud avverkning när skogen är djurens barnkammare

Insändare
PUBLICERAD:
”Visst kan vi använda skogen till många bra saker men först och främst måste skogens liv visas respekt och större hänsyn tas”, skriver insändarskribenten.
Foto: FREDRIK PERSSON
Svar till "Alla är vi skogens kunder", NWT 25 februari

Visst är det bra att vi kan använda material från skogen till att till exempel bygga hus. Det som däremot är ohållbart är att vid avverkning förstöra livsmiljöer för de som har sitt hem i skogen. Hur kan skogsbruket fortsätta med skövlandet av den svenska skogen med sitt kalhyggesbruk?

Det som behövs är alternativa metoder som låter livet finnas kvar i skogen efter avverkning. Hur kan någon år 2022 vara emot det?

EU vill se ett ökat skydd för naturen och dess invånare men då går Sverige av alla länder emot det!

Undrar om svenskarna vet vad som händer i våra skogar och den utarmning av liv som pågår där. Varför har skogsindustrin fått frikort med sin miljöförstöring när många andra näringar har strikta regler att följa?

Kan hålla med om att vissa förpackningar behövs men många av dagens "klimatsmarta" alternativ är ju bara onödiga som engångsartiklar. Fossila bränslen är dåligt men att tro att lösningen är att elda upp skogen som biobränslen är riktigt korkat.

Visst kan vi använda skogen till många bra saker men först och främst måste skogens liv visas respekt och större hänsyn tas. Givetvis måste till exempel avverkning förbjudas under den period på året när djur och fåglar får barn. I dagens Sverige så får du inte bryta en kvist på annans mark men markägaren får gå in med maskinerna när livet sprudlar som mest i skogen och göra ett förödande kalhygge.

Låt skogens liv leva!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.