Hoppa till huvudinnehållet

Frihet är att kunna vara den du är

Publicerad:
Vi ser att det fortfarande finns mycket att göra på arbetsplatser, i skolan, på bostadsmarknaden och inom hälso- och sjukvården för att uppnå ett samhälle fri från diskriminering, skriver Per Hydén.
Vi ser att det fortfarande finns mycket att göra på arbetsplatser, i skolan, på bostadsmarknaden och inom hälso- och sjukvården för att uppnå ett samhälle fri från diskriminering, skriver Per Hydén. Foto: Agera Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Låt oss påminna oss om vikten av att få leva i frihet och inte bli bedömd utifrån sin identitet, hudfärg, sexuell läggning eller annat ovidkommande, skriver Per Hydén.

Frihet kan betyda många saker. En av dem är att bli bemött och bedömd som individ med samma rättigheter som alla andra. Oavsett din identitet eller grupptillhörighet. Att vara fri att leva sitt liv utan diskriminering eller trakasserier.

Tänk dig att du går på en arbetsintervju för ett jobb du har kompetensen för men när arbetsgivaren ser ditt kors runt halsen svalnar bemötandet och det blir inget jobb. Eller att du i skolan ständigt får utstå ”skämt” om nyansen på din hudfärg. Tänk dig att du nekas att åka med bussen för att chauffören inte har kunskap om rullstolsrampen. Eller att få sexuella närmanden från din chef när frågan om befordran kommer upp.

En del behöver inte tänka sig in i en sådan situation, utan den finns tyvärr helt verkligt i minnet.

Agera Värmland är en ideell förening och vi driver en av Sveriges 18 antidiskrimineringsbyråer. Varje dag arbetar vi mot diskriminering och för lika rättigheter och möjligheter. Hos oss kan vem som helst i Värmland få juridiskt stöd- och rådgivning helt kostnadsfritt. Vi ser att det fortfarande finns mycket att göra på arbetsplatser, i skolan, på bostadsmarknaden och inom hälso- och sjukvården för att uppnå ett samhälle fri från diskriminering. Alla måste ta sitt ansvar, och det börjar med hur jag själv bemöter och behandlar andra. Att låta andra vara fria.

Så skriver du en debattartikel

För målet är ett samhälle som grundar sig på individens frihet. Ett samhälle där vår etnicitet, sexuell läggning, kön, religion, könsidentitet, funktionsnedsättning och ålder inte ska spela någon roll i arbetslivet utan vi blir bedömda utifrån kompetens och prestation. I ett sådant samhälle kan vi såklart också vara stolta över de vi är, vår identitet och grupptillhörighet. Men vi ska inte särbehandlas negativt utifrån dem.

I augusti 1963 höll Martin Luther King sitt berömda tal I Have a Dream. Även om situationen i Sverige 2022 tack och lov skiljer sig monumentalt från 1960-talets USA i diskrimineringshänseende så är innehållet i talet fortfarande högst relevant. För essensen av budskapet handlar om friheten att inte bli diskriminerad.

I dag den 1 mars är det den internationella dagen mot diskriminering. Låt oss påminna oss om vikten av att få leva i frihet och inte bli bedömd utifrån sin identitet, hudfärg, sexuell läggning eller annat ovidkommande utan, som Martin Luther King uttryckte det, efter vår karaktärs innehåll.

Per Hydén

Verksamhetschef, Agera Värmland

Artikeltaggar

DebattDiskrimineringFunktionshinderHBTQMänskliga rättigheterMartin Luther KingRasismSexuella trakasserierTrakasserierUSA