Fettisdagen – NWT var med när 4 000 semlor bakades i natt

Publicerad:
Fettisdagen på Swenströmska där 4 000 semlor ska tillverkas. Ronnie Dhyr-Nielsen, bageriägare och hjärnan bakom dagens insats. Foto: Lisa Olaison

I dag är det fettisdagen!

Under natten har det bakats, gräddats och spritsats för fullt på bagerierna.

NWT fick hänga med under stora semmelnatten på Swenströmskas.

Ronnie Dyhr-Nielsen går igenom dagens beställningar.
Ronnie Dyhr-Nielsen går igenom dagens beställningar. Foto: Lisa Olaison

– Det är en så sjukt viktigt dag. Årets största försäljningsdag, säger Ronnie Dyhr-Nielsen, bagare och ägare av Swenströmskas stenugnsbageri i centrala Karlstad.

Klockan är 02.00 när han låser upp dörren till bageriet – redo att sätta igång.

Se film från natten här:

Foto: Lisa Olaison

En stor del av grunden har han redan förberett sexton timmar tidigare.

Degen är redo, jäst och ska nu gräddas i ugnen.

– Nu sker de mest kritiska momenten. Annars hamnar vi efter hela dagen, säger Ronnie Dyhr-Nielsen.

Vi kavlar upp. Runt 4 000 semlor ska tillverkas.

Foto: Lisa Olaison

02.11 Bullarna gräddas för fullt!

En plåt ut, en annan plåt ut. Eller, ”plåt in, plåt ut”-metoden som NWT:s reporter Amos Friedman käckt kläckte ur sig.

Foto: Lisa Olaison

03.24 Frukostbrödet kan inte pausas.

Semmelnatt eller ej, frukostbrödet och allt annat behöver fortfarande bakas som vanligt.

Semlorna fortsätter att matas in i alla tre ugnar nu. Snart ska de börja klippas och fyllas.

Det hettar till när plåtarna ska tas ut.
Det hettar till när plåtarna ska tas ut. Foto: Lisa Olaison

03.30 Tysk techno!

Bullar gräddas fortfarande för fullt. De som kommit ur ugnen får stå och svalna ett bra tag. Tysk techno i bakgrunden håller energin uppe.

NWT:s reporter Nea Liljegren tar en kort paus strax innan klockan 04.
NWT:s reporter Nea Liljegren tar en kort paus strax innan klockan 04. Foto: Lisa Olaison

04.40 Fram med saxen.

Nu klipps det i bullarna – en hatt den har tre kanter, likaså semmelhatten.

Spritsa mandelmassa och grädde samt en touch av florsocker och voilá.

Foto: Lisa Olaison

05.00 ish: Tada!

Nu är de första plåtarna med semlor klara. Bara typ 3 000-nånting kvar!

Foto: Lisa Olaison

06.45 Semmelproduktionen håller fortsatt hög takt.

Madelene Wallmon klipper semlor.
Madelene Wallmon klipper semlor. Foto: Lisa Olaison
Madelene Wallmon, Ellen Halvardsson, Nea, Amos och Elma Drugge gör semlor på löpande band.
Madelene Wallmon, Ellen Halvardsson, Nea, Amos och Elma Drugge gör semlor på löpande band. Foto: Lisa Olaison
Foto: Lisa Olaison

06.55 Alla semlor som ska levereras 08.00 står färdiga.

Vid klockan 06.55 är alla leveranser till kl 08.00 klara.
Vid klockan 06.55 är alla leveranser till kl 08.00 klara. Foto: Lisa Olaison

07.20 Kö!

Nu öppnar caféet om tio minuter och kö börjar bildas utanför dörren.

Foto: Lisa Olaison
Emma Rydberg och Lotta Dyhr-Nielsen tio minuter innan Swenströmskas öppnar och kunderna börjar välla in.
Emma Rydberg och Lotta Dyhr-Nielsen tio minuter innan Swenströmskas öppnar och kunderna börjar välla in. Foto: Lisa Olaison

07.37 Såld!

Första semlan är såld!

Först ut var närboende Gustav Nordansjö som hade tidig tvättid och passade på att springa ner för att köpa semlor.

– Det blev fyra stycken, en till var och en i familjen, säger en nöjd Gustav Nordansjö.

Gustav Nordansjö köper fyra semlor av Tindra Dyhr-Nielsen.
Gustav Nordansjö köper fyra semlor av Tindra Dyhr-Nielsen. Foto: Lisa Olaison

07.45 ”Tolv timmar till”

Foto: Lisa Olaison

Nu tackar vi för oss medan årets mest hektiska dag bara har börjat för Ronnie och personalen.

– Vi kör på minst tolv timmar till!

Artikeltaggar

FettisdagenKarlstadMat och dryckSemlaSwenströmska

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare