Hoppa till huvudinnehållet

De lanserar app för samåkning: ”Miljön är i fokus”

Publicerad:
Reporter Marie Blomgren
Marie Blomgren
marie.blomgren@nwt.se
Amelia Losander, Allexandra Franc och Isra Albeatar som går på gymnasiet i Degerfors, ska göra det lättare att samåka genom sitt UF-företag.
Amelia Losander, Allexandra Franc och Isra Albeatar som går på gymnasiet i Degerfors, ska göra det lättare att samåka genom sitt UF-företag. Foto: Marie Blomgren

De såg en lucka i marknaden.

Nu lanserar Isra Albeatar, Allexandra Franc och Amelia Losander sitt UF-företag Amet drive för att göra det lättare att samåka.

De tre går sista året på ekonomiprogrammet på Degerfors-gymnasiet och allt började när Allexandra Franc reste i Frankrike i somras.

– Då upptäckte jag en liknande tjänst och så tog vi med den här idén och startade den här i Sverige. Vi anser att det finns ett hål i den svenska marknaden som vår tjänst kommer att täcka.

UF-företagets sajt lanserades under måndagen den 28 februari.

Hela landet

Den som är ansluten till Amet drive och ska resa någonstans med bil kan lägga ut information och pris och den som vill åka med kan leta efter resor som passar. Tjänsten täcker hela landet.

– Om jag vill åka skickar jag en förfrågan till föraren och om föraren accepterar förfrågan är resan bokad. När man har accepterat möjliggör det en chatt-funktion där man kan bestämma exakt plats, säger Amelia Losander.

Priset bestäms av föraren, men tanken är att dela på resekostnaderna.

– Det ska vara ett skäligt pris. Det ska vara planerade resor, inte några nya resor som skapas, säger Isra Albeatar.

Hon ger ett exempel där en person tankar för 700 kronor för att resa mellan Karlskoga och Stockholm och erbjuder någon mer att åka med för 350 kronor.

Företaget ska få intäkter från de 12 procent av resekostnaden som man tar betalt.

Hur viktig är miljöaspekten för er?

– Miljön är i stort fokus för alla och det känns jättekul att vi kan bidra till en mer hållbar framtid genom något sådant här, säger Allexandra Franc.

Tänker på säkerhet

Säkerheten är också viktig. Den som vill använda Amet drive måste ansluta sig till en betalningstjänst och därmed bekräfta sin identitet. På sin profil går det också att lämna information som är bra att ha för den man ska resa med.

– Du får beskriva vem du är, hur länge du har haft körkort, om du har husdjur och om du röker i bilen, hur pratglad du är, säger Isra Albeatar.

Vid bokningen får förare och passagerare också en gemensam kod som ska stämmas av när de ses.

Nu driver de företaget som ett UF-företag, men efter studenten i somras ska de starta ett aktiebolag.

Läs fler artiklar om miljö och trafik:

Läs också

Artikeltaggar

DegerforsDegerforsgymnasietKlimatMiljöNäringslivTrafikUng företagsamhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.