Hoppa till huvudinnehållet

Allt dyrare bostäder i Värmland – ökade stort under pandemin

Publicerad:
En värmländsk villa är i snitt 33 procent dyrare nu än före pandemin för två år sedan, visar statistik som Länsförsäkringar tagit fram. Genrebild.
En värmländsk villa är i snitt 33 procent dyrare nu än före pandemin för två år sedan, visar statistik som Länsförsäkringar tagit fram. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Villa- och bostadsrättspriserna i Värmland ökade kraftigt under pandemin. Detta visar en kartläggning som Länsförsäkringar gjort.

Värmland ligger högt över rikssnittet på både bostadsrätter och villor.

Sedan coronapandemins intåg för knappt två år sedan har bostadspriserna ökat, och det rejält. Nationellt har en villa blivit drygt en fjärdedel dyrare medan en bostadsrätt i snitt stigit med 14 procent.

– Svenskarna har på ett historiskt unikt sätt omvärderat var och hur de vill bo. Det ökade distansarbetet har lett till att fler vill bo större för att enklare kunna kombinera jobb och fritid – en trend som kommer att bestå även efter pandemin, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Det är Länsförsäkringar genom Svensk Mäklarstatistiks siffror kan visa på uppgången. Snittvillan i Sverige går numera på omkring 4 miljoner kronor, för Värmland är motsvarande siffra 2 210 000 kronor.

Så mycket ökade bostadspriserna förra året – och här minskade det

Ökat med 33 procent

Under pandemin har det blivit allt dyrare att köpa bostad. I Värmland har villapriserna gått upp med en tredjedel, 33 procent.

Enligt Svanberg är det en inte odelat positiv utveckling.

– I takt med att bostadspriserna ökar, minskar möjligheten för allt fler att skaffa sig en egen bostad. Vi hoppas att den nya bostadsministern Johan Danielsson (S) och regeringen använder månaderna före valet till att presentera och genomföra konkreta åtgärder som löser bostadsbristen. Omformulerade amorteringskrav och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar är några förslag som skulle göra stor skillnad för många, säger Marcus Svanberg.

Även bland bostadsrätter ökar Värmland. Medan riket i stort sett en ökning på 14 procent till ett snittpris på 32 000 kronor per kvadratmeter har de värmländska bostadsrätterna gått upp med 21 procent. En Värmlandslägenhet kostar i snitt 22 600 per kvadratmeter.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterLänsförsäkringar FastighetsförmedlingMarcus SvanbergPrivatekonomiSvensk MäklarstatistikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.