Vänstern förnekar sig inte

Ledare | Ukrainakriget
PUBLICERAD:
Ali Esbati och Vänsterpartiet förnekar sig inte.
Foto: Christine Olsson/TT
Medan omvärlden sluter upp mot Ryssland och för Ukraina så visar det svenska Vänsterpartiet var de har sina sympatier när de som enda parti röstade mot svenska vapenleveranser till Ukraina. Det går att ta kommunisterna från Moskva men inte Moskva från det gamla kommunistpartiet.

När riksdagens finansutskott under måndagen samlades för att snabbehandla frågan om att skänka 5 000 pansarskott modell 86 till de kämpande ukrainska försvararna stod det klart att Vänsterpartiet skulle rösta nej. Det lät nysskommunisten Ali Esbati meddela och så blev det också när riksdagen klubbade beslutet under eftermiddagen. Samme Esbati som förr om åren misstänkliggjort både den orangea revolutionen i Ukraina 2004-05 och rosenrevolutionen i Georgien 2003.

Några V-ledamöter bröt dock partilinjen och lade ned sina röster. Den förre partiledaren Jonas Sjöstedt kritiserade också beslutet. Moderatledaren Ulf Kristersson sade att de borde skämmas, vilket väl var diplomatiskt sagt. Vänsterns ställningstagande är rent oanständigt. Det ukrainska folket kämpar för sin överlevnad mot den ryska terrorregimens anfall, för sin frihet och demokrati. Då måste vi hjälpa till, för i detta nu är det Ukraina som också försvarar oss mot ett aggressivt Ryssland.

Det är faktiskt häpnadsväckande men hoppingivande hur alla länder på kort tid ställt upp för Ukraina, även om det kom fem i tolv för alltför många. Putin har uppnått raka motsatsen mot vad han eftersträvade. Istället för västlig splittring har vi fått ett västligt enande som aldrig förr.

Särskilt EU har visat att vad man förmår när väl chocken väl släppt efter det brutala uppvaknandet ur törnrosasömnen. Mitt i belägringen så skickade den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, som redan blivit en legendarisk hjältefigur, en ansökan om medlemskap i EU som han vill behandlas skyndsamt. Och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har välkomnat den och sagt att Ukraina hör till oss i Europa, även om ett faktiskt medlemskap nog kommer att ta tid.

Det velande Tyskland, pacifistiskt och beroende av rysk gas, har gjort en helomvändning. Gasledningen Nord Stream 2 stoppas (hur blir det med Nord Stream 1?) och det eftersatta tyska försvaret skall få ett tillskott på hela 100 miljarder euro i år. Därmed når man upp till Nato-målet på 2 procent av BNP. Från att inte velat skänka vapen till Ukraina (förutom 5 000 hjälmar) och till och med försvåra för andra att hjälpa till, så skall man nu själva göra stora leveranser.

Det ryska angreppet har svetsat samman Europa och den fria världen och äntligen ser nu alla vad Putin och hans anhang går för. Förhoppningsvis kommer detta att leda till något gott och att vi slutar att låta oss duperas av världens despoter och förtryckare. Som fria demokratier har vi inte råd att diplomatiskt bara tala med mjuk stämma, vi måste också vara beredda på att bära med oss en stor knölpåk.

Under tiden fortsätter striderna i Ukraina och civila bombas urskillningslöst i den näst största staden Charkiv även medan det pågår samtal mellan ukrainska och ryska representanter vid gränsen i Belarus. Ukraina är nu vår frontlinje i civilisationens kamp mot barbariet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.