Note fördubblar fabriksytan och nyanställer ett hundratal

Publicerad:
Karin Nichols, vd på elektronikföretaget Note i Torsby, ser positivt på framtiden. Foto: Lisa Olaison

Elektroniktillverkaren Note i Torsby fortsätter att växa snabbt. Nu planerar företaget en stor fabriksutbyggnad och nyanställningar.

– Vi har fortsatt hög efterfrågan, säger vd:n Karin Nichols.

Hon tror på hundratals nyanställningar de närmaste åren.

I höstas färdigställde företaget en tillbyggnad på 2 000 kvadratmeter, till de 5 000 kvadratmeter man hade tidigare.

– Den utbyggnaden räcker inte till. Vi måste titta på ytterligare en utbyggnad. Vi har börjat diskutera med Torsby kommun om en utbyggnad i anslutning till den befintliga fabriken för att klara efterfrågan, säger Karin Nichols.

Den nya fabriksdelen, som enligt planerna ska stå klar någon gång under 2024, kommer att vara på 7 000 kvadratmeter, vilket SVT Värmland var först att berätta. Det är alltså en fördubbling av dagens produktionsyta det handlar om.

Hundra nya jobb

Note Torsby har i dag 240 anställda. Hur många nya jobb utbyggnaden kommer att innebära är svårt att säga exakt, men vd:n tror på åtminstone 100.

– Det beror på vilka produkter vi får in men 7 000 kvadratmeter ger oss tid att växa. Vi tog in lite över 50 personer 2021. Vi fortsätter kanske inte riktigt i den takten, men över en treårsperiod ligger det nog på ett hundratal.

Det är flera olika personalkategorier företaget letar efter.

– Först produktionspersonal. Det kan vara ungdomar som kommer från gymnasiet, gärna med någon teknisk eller elektronisk bakgrund, men också maskinoperatörer med bra teknisk bakgrund. Vi behöver också inköpare, tekniska projektledare, processingenjörer – det är lite allt möjligt.

Karin Nichols ser ingen avmattning i efterfrågan utan räknar med en stadig tillväxt de närmaste åren.
Karin Nichols ser ingen avmattning i efterfrågan utan räknar med en stadig tillväxt de närmaste åren. Foto: Lisa Olaison

”Det finns kompetens”

Karin Nichols tror inte att det blir svårt att hitta rätt personal.

– Jag tror absolut att vi får tag på personal från närområdet. Man ska absolut inte underskatta kompetensen som finns i glesbygden.

Karin Nichols säger att ju större företaget blir, desto attraktivare blir det för hemvändare att flytta hem till Torsby för att jobba där.

– Jag är tacksam för spontanansökningarna vi får från människor som har flyttat ut till storstäder och varit ute i arbetslivet ett tag, och som nu vill flytta hem igen, ofta i samband med att de bildar familj.

Bara fördelar

Karin Nichols ser bara fördelar med att företaget ligger i glesbygd.

– Expansionsmöjligheterna är bättre än i en storstadsregion. Vi kan med hjälp av kommunen växa på oss rejält med ytterligare en fabrik och skulle vi behöva växa ytterligare kan vi det också. Och det finns mycket kompetenta och lojala medarbetare i glesbygden.

Det där med lojaliteten värderar vd:n mycket högt.

– Det blir inte lika hög omsättning på personal i glesbygden som i större städer där det är lättare att flytta på sig. De stannar här och lär sig mer och mer och blir oersättliga till slut. Den lojala personalen är en av framgångsfaktorerna i företaget.

– Vill vi vara attraktiva för våra kunder är det bara via personalen man kan göra det.

Karin Nichols gläds åt att företagets kunder växer på sina respektive marknader och därmed behöver mer elektronik från Torsbyföretaget.
Karin Nichols gläds åt att företagets kunder växer på sina respektive marknader och därmed behöver mer elektronik från Torsbyföretaget. Foto: Lisa Olaison

Stora inom industrin

Note tillverkar elektronik till kunder i flera olika branscher.

– Vi är stora inom industrin, och inom tunga fordon. Vi tillverkar en hel del grejer till skogsindustrin, tågindustrin, till bussar och båtar men också inom medicin. Sedan har vi också en försvarsdel.

Företaget har inte märkt av någon avmattning i efterfrågan under pandemin.

– Det finns en enorm efterfrågan på produkter med elektronik. Vi har fått in några nya kunder men den största tillväxten är bland våra befintliga kunder, som i sin tur tar åt sig nya marknadsandelar.

Att ligga i Torsby är en stor fördel, menar Karin Nichols. Expansionsmöjligheter, bra samarbete med kommunen och god tillgång på rätt personal är faktorer som talar för att fortsätta växa i Torsby menar vd:n.
Att ligga i Torsby är en stor fördel, menar Karin Nichols. Expansionsmöjligheter, bra samarbete med kommunen och god tillgång på rätt personal är faktorer som talar för att fortsätta växa i Torsby menar vd:n. Foto: Lisa Olaison

Klarar materialbristen

Den omtalade bristen på halvledare och andra komponenter är något som så klart märks på ett företag som tillverkar kretskort, men Note har kunnat hantera leveransproblemen utan större störningar i sin egen produktion, säger Karin Nichols.

– Tack vare en fantastiskt kompetent inköpsavdelning och samarbete med våra kunder så lyckas vi hålla produktionen gång, med lite tidsförskjutning. Vi har så stor efterfrågan så har vi inte kunnat tillverka en produkt, har vi haft en annan produkt i stället.

Överträffar budgeten

Karin Nichols säger att Torsbyfabriken har haft en större tillväxt än budgeterat under flera års tid, och tillväxten ser ut att fortsätta. Hon ser en ljus framtid för hela den börsnoterade koncernen, inte bara Torsbyfabriken.

– Med sättet vi utvecklar våra fabriker hoppas jag att vi blir en av de starkaste elektroniktillverkarna i Europa.

Artikeltaggar

ArbetsmarknadElektronikFöretagandeKarin NicholsNäringslivNoteTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare