Hoppa till huvudinnehållet

Ison och Fille på teaterturné: ”Precis den utmaning vi letat efter”

Publicerad:
20-årsjubilerande duon Ison och Fille är på Riksteaterturné och kommer snart till Karlstad.
20-årsjubilerande duon Ison och Fille är på Riksteaterturné och kommer snart till Karlstad. Foto: Sören Vilks

Duon Ison och Fille firar 20 år som artister med en turné, där publiken får möta dem på ett helt nytt sätt. I föreställningen ”För evigt” ryms hitsen, men också teater om vänskap och förortsdrömmar bortom schablonbilderna.

På måndag kväll, den 28 februari, landar de på Scalateatern i Karlstad.

Föreställningen är producerad av Riksteatern och bygger på ett möte mellan teater och musik.

Där finns en berättelse om vännerna Asse, Isra och Feliz som håller ihop genom alla utmaningar och håller drömmarna levande, men där finns också Ison och Fille, som bjuder på live-musik och största hitsen, men också mindre kända låtar ur deras produktion.

”Fantastisk musik”

– För evigt med Ison och Fille har uppstått ur Ison och Filles fantastiska musik. Jag har arbetat med att få teaterdelarna och musiken att naturligt flyta samman så att allt hänger ihop till en helhet, säger Åsa Lindholm i ett pressmeddelande.

Hiphop-duon Ison och Fille blev kända för den breda publiken efter att ha medverkat i Så mycket bättre. Det var 2015, men de började göra musik långt tidigare. Turnén är ett tjugoårsjubileum.
Hiphop-duon Ison och Fille blev kända för den breda publiken efter att ha medverkat i Så mycket bättre. Det var 2015, men de började göra musik långt tidigare. Turnén är ett tjugoårsjubileum. Foto: Sören Vilks

Hon står för manus och regi och den folkliga hiphop-duon tycker att det blivit ett intressant möte mellan deras musik och teaterkonsten.

– Att ta musiken till teaterscenen och få vara i båda dessa världar samtidigt var precis den utmaning vi letat efter. Vi är vana vid konsertformatet där det gäller att ha puls hela tiden. Med teatern är det annorlunda, här gäller det att hitta en balans mellan energi och tystnad på ett helt annat sätt, säger Ison.

– Det har varit en både rolig och utmanande process att ge sig ut på nya vatten och få se drama och musik förenas på scen. Jag hoppas att de som nu kommer att möta oss på turnén är både de som har en relation till oss sedan länge och de som inte tidigare bekantat sig med vår musik, säger Fille.

Ison och Fille är själva med på scenen, men delar den med skådespelarna som ger liv åt pjäsen som inspirerats av musiken.
Ison och Fille är själva med på scenen, men delar den med skådespelarna som ger liv åt pjäsen som inspirerats av musiken. Foto: Sören Vilks

Turnépremiären hölls den 2 februari och totalt omfattar turnén 36 spelningar. Föreställningen i Karlstad är den enda i Värmland och arrangeras av Karlstads Riksteaterförening.

I samband med föreställningen på Scalateatern framträder även Karlstadsrapparen Arthur "Arri" och framför några låtar tillsammans med Ison och Fille.

Livsbejakande rapp

Dagens Nyheter skrev bland annat så här i en recension efter premiären:

"Regissören och dramatikern Åsa Lindholm, som nu samarbetar med duon på teaterscenen i en pjäs inspirerad av deras texter, har tagit fasta på deras skildringar av livet i orten och lyft det högt över demoniseringarna."

Svenska Dagbladet skrev att "Deras livsbejakande rapp genomsyrar showen likt arior i en opera".

Fakta

För evigt med Ison och Fille

Medverkande: Ison & Fille, DJ Taro, Alma Eliasson Godonou, Natalia Fuentes Araya, Srdjan Nedzipovski

Manus och regi: Åsa Lindholm

Videodesign: Roxy Farhat

Ljusdesign: Johan Sundén

Kostymdesign: Mary-Anne Buyondo

Maskdesign: Rebecca Afzelius

Spelas på Scalateatern i Karlstad den 28 februari.

Artikeltaggar

KändisarKarlstadKarlstads riksteaterföreningMusikNöje/KulturRiksteaternScalateaternTeaterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.