Hoppa till huvudinnehållet

FBK-tränaren i backspegeln – det här visste du inte om Tomas Mitell

Publicerad:
Tomas Mitell har varit en profil inom både hockey och fotboll i Mariestad.
Tomas Mitell har varit en profil inom både hockey och fotboll i Mariestad. Foto: MT-arkiv

Tidigare idag mötte Tomas Mitell media på plats i Löfbergs Arena och berättade om de första hektiska dygnen som ny FBK-tränare. Men visste du att han tidigare var en skapligt vass fotbollsspelare? Här är en riktigt blandad mix med information om den nye huvudtränaren.

Nu ska Mitell forma ”nya” Färjestad: ”Lite hårdhudade får de vara”

Med hjälp av sportredaktionen på vår systertidning Mariestads-Tidningen och en koll på platser Mitell varit innan sina tränarår har vi sammanställt en liten, men naggande god, lista över fakta du inte visste att du ville ha om den nye FBK-coachen.

#1: Från Mariestad

41-årige Tomas Mitell kommer från Mariestad, detta hockeynäste som fått fram stora namn genom åren. Harald Lückner, Tommy Samuelsson och Staffan Lundh även de från Mariestad.

#2: Hjälten

I Mariestad har hockeyfansen fina minnen från Tomas Mitells tid som spelare. Han var med och tog Bois till allsvenskan som spelare 2008 – bland det största man kan göra i Mariestad! Han gjorde samma sak med Örebro säsongen efter.

#3: Överraskande valet

Mitell spelade en säsong i Tvåstad Cobras, en sammanslagning av Vänersborg och Trollhättan, som levde under två säsonger i början på 00-talet. Mitell var med och tog upp klubben i division 1. Där fick inte Cobras några större framgångar, och laget upplöstes.

Patrik Duretic, som var lagkamrat med Mitell i Cobras och senare blev klubbchef i Vänersborgs HC, säger till ttela.se att han är överraskad av Mitells val att bli tränare.

– Han visade inga sådana egenskaper då, jag trodde aldrig att han skulle bli tränare överhuvudtaget.

Mitell showar mot Tyringe. En bild från Bois-åren.
Mitell showar mot Tyringe. En bild från Bois-åren. Foto: MICHAEL GUSTAFSSON

#4: Publikfavoriten

Mitell var en riktig publikfavorit i Mariestad med finfina handleder och ett spelsinne utöver det vanliga – något Duretic skriver under på från tiden han var i Cobras.

– Han var en jättetalang i Mariestads BoIS och oerhört bra under sin säsong i Cobras, framför allt i kvalserien när vi gick upp i ettan. Han var inte världens bäste skridskoåkare men en fantastisk spelare, han såg saker på isen som ingen annan.

Säsongen i Cobras gjorde Mitell 60 poäng (36+24).

#5: Fotbollslöftet

Tomas Mitell var en grym fotbollsspelare. Han spelade fotboll i Mariestads BK innan han började spela hockey för HC Lidköping i division 3.

Mitell skrattade gott när fotbolls- och hockeyskillsen kom på tal när han mötte media i Löfbergs Arena på måndagen.

– Jag var hyfsad på både hockey och fotboll – dålig träningsvilja dock så jag slängde bort den karriären helt i onödan. Jag får försöka förklara för spelarna – ”gör inte de misstagen”. Det var just att jag inte började träna förrän jag var trettio, sen tog kroppen slut när jag var 35.

Läs mer om Mitell och Färjestads tränarskifte:

Nu ska Mitell forma ”nya” Färjestad: ”Lite hårdhudade får de vara”Mitells ord efter succéstarten: ”Bra respons från spelarna”Krönika: ”Färjestad såg ut som ett lag som fått en rejäl väckarklocka”NWT-panelen: ”Frågan är om Mitell hinner?”Krönika: Ingen press, Mitell – men fôlk tror att du är GudFBK-kaptenen om nye tränaren och Hildebys succé: ”Grymt häftigt”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyTomas Mitell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.