Hammarström och Medina till final: "Helt sjukt"

Publicerad:
Klara Hammarström och Medina (Sami Rekik och Ali Jammali) gick vidare till finalen efter Melodifestivalens fjärde deltävling i Friends Arena. Foto: Jessica Gow /TT

Favoriten Klara Hammarström höll för trycket och gick direkt till Melodifestivalens final i Friends arena. Med henne dit följer duon Medina.

– Inte en sekund trodde jag på det här, säger gruppens ena halva Sami Rekik.

Det är tredje året i rad som 21-åriga Klara Hammarström tävlar i Melodifestivalen. Hon debuterade 2020 med bidraget “Nobody”, som slutade femma i sin deltävling. I fjol gick det bättre, när “Beat of broken hearts” via Andra chansen hamnade i final.

I år gick det snäppet bättre.

– Det känns otroligt. Det är klart att jag tror på mig själv och det jag gör. Men när resultatet ska visa hur Sverige har röstat så blir det surrealistiskt. Helt sjukt, säger Klara Hammarström till TT.

Dagens Nyheters kritiker Matilda Källén kallade “Run to the hills” för “en effektiv poplåt som ger mersmak vare sig man vill eller inte” och hos spelbolagen har Hammarström varit i topp att gå direkt till final. Låten har hon skrivit låten tillsammans med Jimmy “Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov.

En skräll

Att Medina och deras "In i dimman" följer Hammarström till finalen får ses som något av en skräll – åtminstone sett till spelbolagens odds. Den dansanta duons mix av latinopop och svensk folkvisa gick uppenbarligen hem hos tittarna.

– Vi tänkte att det kanske finns ett litet hopp att vi tar oss till semin, men att vi skulle ta oss till finalen fanns inte ens i våra vildaste drömmar, säger Sami Rekik.

Medina har återförenats efter sex år utan varandra. När det begav sig hade de stora hits med låtar som "Miss Decibel" och "Där palmerna bor".

– Om folk visste vad vi har gått igenom. Ni har ingen aning, säger Ali Jammali.

Det är första gången Jammali tävlar i Melodifestivalen, medan Rekik medverkade på bidraget "90-talet" i fjol. Båda är nöjda med sitt första gemensamma framträdande.

– Energin var hundra procent. Sedan kände vi kanske någonstans att sången inte var lika stark, men det behöver inte vara perfekt. Vi är rappare och inga sångfåglar, säger Sami Rekik.

"In i dimman" blev omtalat under repetitionerna, då Medina först bar varsin orange armbindel i sympati med Ukraina. När det verkligen gällde under lördagen hade dock den orangea färgen förts över till bakgrundsdansarnas kläder.

"Fanns inte på kartan"

Till semifinal gick Lillasyster och Anna Bergendahl. De får därmed tävla igen redan nästa vecka.

– Jag är jätteglad och jättenöjd. Semifinalen brukar vara lite lugnare, så det ser jag fram emot, säger Bergendahl.

Gruppen Lillasyster skiner av glädje efter beskedet och säger sig inte ha några problem med att ladda om så snabbt.

– Vi var helt på det klara med att vi skulle åka ut. Och det var okej. Det här fanns inte på kartan, säger sångaren Martin Westerstrand.

– Jag fick en liten känsla när jag såg många Lillasyster-skyltar i publiken. Då tänkte jag att det kanske går bättre än vi tror, fyller trummisen Ian-Paolo Lira i.

Jimmy Jansson från Värmland är en av låtskrivarna till semifinalistens Lillasysters bidrag.

Över en miljon

De tittare som ringde och röstade via Radiohjälpens nummer skänkte pengar för att hjälpa befolkningen i Ukraina. Sammanlagt samlades 1,4 miljoner kronor in under kvällens program.

Utöver Medina visade även Lillasyster sitt stöd för det av Ryssland invaderade landet. Martin Westerstrand hade målat naglarna som Ukrainas flagga.

– Stötta Ukraina, fuck Putin! säger han om Rysslands president Vladimir Putin efter sändningen.

Oscar Zia var denna vecka ensam i rollen som programledare. De senaste två veckorna har han haft teaterikonen Eva Rydberg och komikern Johanna Nordström vid sin sida. Appstrulet från första veckan är dock ett minne blott.

Och Zia drev med sitt "omöjliga" uppdrag i en svensk kuplett baserad på den danska 60-talsschlagern "Ta med ud og fisk".

I nästa mellanaktsnummer sjöng han vid pianot Melodifestivalsklassikerna "Det vackraste", "Se mig" och "Underbart" på italienska, eftersom hans pappa hävdat att alla låtar blir bättre med italiensk text. Sedan kom Nano, Jessica Andersson och Nanne Grönvall för att framföra sina tidigare bidrag i översättning. Alltihop avslutades med Nick Borgens "We are all the winners" på italienska.

Ann Edliden/TT

Klara Hammarström gick direkt till final i Melodifestivalen med sitt bidrag ”Run To The Hills”.
Klara Hammarström gick direkt till final i Melodifestivalen med sitt bidrag ”Run To The Hills”. Foto: Jessica Gow /TT
Bandet Lillasyster gick till semifinal.
Bandet Lillasyster gick till semifinal. Foto: Jessica Gow /TT
Programledaren Oscar Zia på egen hand i kvällens deltävling.
Programledaren Oscar Zia på egen hand i kvällens deltävling. Foto: Jessica Gow /TT
Anna Bergendahl gick till semifinal och får därmed tävla igen redan nästa vecka.
Anna Bergendahl gick till semifinal och får därmed tävla igen redan nästa vecka. Foto: Jessica Gow /TT
Fakta: Så slutade Melodifestivalens fjärde deltävling

Fakta: Så slutade Melodifestivalens fjärde deltävling

Direkt till final: Klara Hammarström med "Run to the hills" och Medina med "In i dimman".

Semifinal: Anna Bergendahl med "Higher power" och Lillasyster med "Till our days are over".

Utslagna: Malin Christin med "Synd om dig", Tenori med "La stella" och Angelino med "The end".

Artikeltaggar

Anna BergendahlFriends arenaJimmy JanssonLillasysterMelodifestivalenNöje/KulturOscar ZiaStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare