Hoppa till huvudinnehållet

Norge utreder snabbtåg mellan Oslo och Stockholm

Publicerad:
Norge utreder möjligheten mellan till snabbtåg mellan Stockholm och Oslo.
Norge utreder möjligheten mellan till snabbtåg mellan Stockholm och Oslo. Foto: Roland Svensson

Den norske infrastrukturministern Jon-Ivar Nygård (AP) har idag tagit ännu ett steg mot en snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm.

Jernbanedirektoratet har getts förnyat uppdrag att inleda en möjlighetsstudie av en snabbare förbindelse mellan huvudstäderna, där Karlstad kan bli ett av stoppen på vägen.

– Det är väldigt positivt att den nya infrastrukturministern fortsätter att hålla tryck i frågan och ser möjligheterna som finns i den här relationen. Både för klimatet och samhället, men även att det är intressant i ett kommersiellt perspektiv. Nyligen beslutade även Trafikutskottet i Sveriges riksdag att det gemensamma utredningsarbetet ska inledas, säger Jonas Karlsson vd på bolaget Oslo-Sthlm 2.55 i ett pressmeddelande

Oslo-Sthlm 2.55 som tagit fram underlag som bland annat kommer studeras av Jernbanedirektoratet. Bolaget menar att en tågresa mellan de skandinaviska huvudstäderna skulle kunna gå på under tre timmar med förbättring av spår samt två nya länkar. I dagsläget tar resan fem timmar.

Jernbanedirektoratets utredning ska vara 1 oktober i år och ska bland annat undersöka kostnader, marknadspotential, möjliga sträckor och järnvägens nuvarande kapacitet.

Artikeltaggar

Oslo-Sthlm 2.55TågtrafikTrafikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.